Header Ads

  • Terkini

    Apa Itu Backlinks? Segmen Backlink Percuma

    Segmen sangat ini mudah.. tak perlu post entri untuk promote.. tak perlu komen (jika nak komen juga.. lagi bagus.. hehe..). dan tak perlu copy banner besar-besar.. InsyaAllah trafik blog akan meningkat.. Sebelum itu, adalah lebih baik saya menerangkan.. apakah maksud BACKLINK?. Kepada anda yang telah mengetahuinya.. alhamdulillah.


     www.ohdunia.my backlinks status www.ohdunia.my backlinks status 1st Nov 2015
    Apa itu Backlink? Bagi blogger, backlink memang tak asing lagi. Backlink dengan bahasa mudahnya ialah link web / blog kita yang berada atau disimpan di dalam web/blog orang lain.


    Kenapa ramai yang mengejar backlink?
    Sebab semakin banyak backlink semakin banyaklah trafik akan masuk ke dalam blog kita.

    Jika diperhatikan, kita boleh lihat backlink tu dengan banyak cara. Antaranya ialah;

    1. Apabila link kita dimasukkan ke dalam bloglist blog lain. So rajin2lah join bloglist dan manfaatnya bukan pada kita sahaja tapi kedua2 pihak. Saya sendiri suka join bloglist sebab bila blog saya selalu diupdate dan sentiasa akan berada di senarai atas sekali. Secara tak langsung menaikkan trafik bila org klik link saya. Ada juga yang memang dah masukkan blog saya dlm bloglist. Terima kasih.

    Backlink - pautan blog / web kita berada di blog / web orang lain

    2. Jika anda perasan  bila kita letak button share kat artikel. Bila pembaca klik share, kemudian artikel tu akan dikongsikan dengan org lain melalui facebook atau laman sosial lain. Cuba bayangkan ada berapa orang dalam FB tu. Secara tak langsung kita dah dapat backlink secara percuma.

    3. Melalui komen. Tak dinafikan dengan komen di blog lain akan meningkatkan trafik sebab kita dah tinggalkan link blog kita kt situ. Bila ada link orng akan klik kt link tu. So jgnlah jadi silent reader...Rajin2 la mengomen blog kawan2..

    4. Letak signature link blog kita bila join forum dan hantar email. Sambil-sambil join forum letakkan link blog kita..kat situ dah dapat backlink.

    5. Melalui join contest dan segmen blog lain juga dapat backlink. Tak caya?..Cubalah join mana2 contest atau segmen. Tetapi saya jarang join segmen2 ini.. sbb banyak sangat syarat yang saya rasa tak perlu.. seperti WAJIB post entri..


    6. Buatlah artikel yang menarik dan berkualiti sebab bila artikel kita dikongsi dalam blog lain, biasanya akan dikreditkan ke blog kita. Sebagai contoh blog yang ada tutorial untuk blogspot, informasi berguna dan sebagainya.

    6. Selalu blogwalking sebab kita akan meninggalkan link di ruangan shoutbox atau komen.

    7. Pertukaran pautan (exchange link) - SEPERTI SEGMEN INI dengan blog lain. Tinggalkan seberapa banyak link. ...Saya suka dengan blog yang membolehkan saya letak link.

    Sebenarnya ada banyak lagi cara untuk mendapatkan backlink dan kadang2 kita tak sedar sebenarnya kita dah tinggalkan link kita. Kalau anda ada maklumat tambahan lagi bolehlah tulis di ruangan komen yer... bolehlah kita berkongsi maklumat.


    ~SEGMEN BACKLINK PERCUMA ~

    Ingin masukkan link blog / laman web anda dalam senarai ini? Mudah saja, caranya, ikuti langkah mudah di bawah ini.
    • Letakkan banner kecil seperti di bawah dengan menyalin html code dalam kotak di bawah paste di blog / laman web anda.

    "copy" html kod di bawah dan "paste" dalam blog / laman web anda
    (masuk kursor mouse dalam kotak -- right click -- select all -- copy)


    Anda datang dari pautan:


    JANGAN LUPA, MASUKKAN PAUTAN BLOG ANDA DI SINI

    147 comments:

    1. dah faham pasal backlink nie, nanti saya copy code html, akan selalu buat backlink, thanks for the good info nie yer...

      follow here...

      ReplyDelete
      Replies
      1. kalau free singah la blog yang saya baru buat... http://arenep93.blogspot.com/

        Delete
      2. http://nazlilla.blogspot.com/

        Delete
    2. Belum faham lagi.. kena baca balik semula..ngehehe

      ReplyDelete
    3. Terima kasih kpd sahabat2 yg memberikan komen :-)

      ReplyDelete
    4. salam...dah copy paste kat blog http://mamahannybunny.blogspot.com, thanx utk berkongsi

      ReplyDelete
      Replies
      1. Walaikummusalam hanny.. terima kasih ye ^_^

        Delete
    5. Salam dah copy n paste di blog

      http://www.mhakimfaiz.my/

      ReplyDelete
    6. Replies
      1. nape blur fyna?.. pi mkn panadol sat.. ~_~

        Delete
    7. tak berapa faham lagi.. nak letak back link tu di bahagian mana?

      ReplyDelete
      Replies
      1. letak je kat mana2 yg aiza suka.. :-)

        Delete
    8. Hmm..Assalamualaikum..minta ajar buat backlink camni boleh tak??

      ReplyDelete
    9. Ok, thanks for your informations.

      ReplyDelete
    10. terima kasih atas perkongsian ilmu bermanfaat ni. Sy suka ngan blog mcmni. Sy letakkan dlm blog hebat dimata sy kat sidebar

      ReplyDelete
    11. As-salam WA...CK dah letakkan butang backlink WA ke dlm blog CK. Jika tak keberatan, jom exchange butang backlink CK...tq

      ReplyDelete
      Replies
      1. Waalaikummusalam CK.. ok dah exchange back link... buat sementara letak kat sidebar..

        Delete
    12. Assalamualaikum..Bang Waazin saya dah betulkan couldt not detect this feed url..cuba add balik tengok mcm mana?terima kasih

      ReplyDelete
      Replies
      1. Waalaikummusalam.. alhamdulillah dah ok.. sama-sama..

        Delete
    13. terimakasih..akak baru je join sini

      ReplyDelete
    14. sama-sama, blog kak tie akan dimasukkan dlm bloglist..

      ReplyDelete
    15. Waazin.nape x leh guna button reply kat blog admin?

      ReplyDelete
      Replies
      1. Boleh kak Tie.. ni saya reply.. ok je.. hehe..

        Delete
    16. ops..dah selesai masaalah...puas tutor malam tadi..:)

      ReplyDelete
      Replies
      1. masalah ape yg selesai kak tie.? hehe

        Delete
    17. Replies
      1. salam sahur...mkn sup cendawan je...alhamdulillah kenyang

        Delete
    18. Dah letak banner kat blog saya..sila la datang lihat dan komen, klu salah parking bagitau yer http://evolutionincome.blogspot.com

      Terima kasih

      ReplyDelete
    19. er..cantikla komen box ni...like..

      ReplyDelete
    20. Assalam Waazim..Salam ramadhan..Banner Waazin sudah terpasng di widget kanan dalam button Backlink Exchange..link banner disini..http://www.evolutionincome.blogspot.com/2013/07/backlink-exchange.html

      Kepada rakan2 yg lain boleh saling bertukar-tukar link disini.. Salam ukhwah fillah

      ReplyDelete
    21. salam saya sudah letak backlink ke blog saya http://archiboundary.blogspot.com/....backlink ni mcm ping blog juga ke?

      ReplyDelete
      Replies
      1. waalaikummusalam, terima kasih.. akan dimasukkan dlm bloglist.

        Delete
    22. salam...

      saya nak tanya yer,hari2 saya ping kat sini tapi knp entry terbaru saya tidak tersenarai disini,adakah URL saya bermasaalah ?..pening..sbb baru ni ping dalam busuk pun macam tu juga,tak tahu nak wat canne...:)

      ReplyDelete
      Replies
      1. wasalam,,, ereferer ada masalah seminggu dah,, skrg baru ok..

        Delete
    23. lepas sy paste dalam blog sy. pas 2 ap tindakan seterusnya. mohon pencerhan.

      ReplyDelete
    24. pphhheewwiittt....malam ni ada marhaban kat umah akak...jemput skali...

      ReplyDelete
      Replies
      1. mekasih... sat g sampailah... hehe...

        Delete
    25. ppsstt..nak tanya,kalau kiter buat blog baru,akaun baru,gmail baru,password baru,boleh tak nak bawak sekali follower kita kat blog lama pindah masuk blog baru??

      ReplyDelete
      Replies
      1. pssstt.. tak boleh la kak Tie.. sbb follower ni sign in utk follow blog asal bermakna google dah set follower tu utk url blog sekian2.. rasanya mmg tak boleh pindah2 follower ke blog baru

        Delete
      2. hehehe...kensel delete blog..sayang follower wooo...

        Delete
      3. Janganla cancel.. blog tu kan ok .. cuma kena modify menu je..

        Delete
    26. ok??blog akak dah okkk...yuhuuuuuuu.....:)

      ReplyDelete
    27. Assalamualaikum, saya dah copy dan ikut cara yang dinyatakan. Dan follow juga di sini. Habis bagaimana saya nak tau entri saya tersenarai di sini?

      ReplyDelete
      Replies
      1. Waalaikummusalam.. terima kasih sbb copy backlink...
        1) nyatakan url blog awak,, saya akan senaraikan dalan bloglist rakan blogger... so entri baru akan tersenarai dlm bloglist
        2) klik pada banner.. url blog akan tersenarai dalam e-refferer list...

        Delete
    28. Ini url saya: http://mieadham86.blogspot.com/

      Yang nombor 2 tu saya tak berapa faham.

      ReplyDelete
    29. yg no. 2 tu bermaksud, jika saudara klik banner hijau backlink blog saya dari blog saudara, pelayar laman web akan membawa ke entri ini dan URL blog saudara akan terpapar di senarai teratas dalam rujukan pautan luar terkini (ada di side bar dan entri ini)..

      ReplyDelete
      Replies
      1. Oh, begitu. Nanti saya cuba. Terima kasih.

        Delete
    30. assalam..sy da letak banner backlink tu :)

      http://maisarahmyblog.blogspot.com/

      ReplyDelete
    31. Saya dah masukkan back link dalam website:

      http://cikgunas.net

      Moga bermanafaat...sekian.

      ReplyDelete
    32. dah copy..http://duniakita94.blogspot.com/
      btw follow blog waazin banyak info berguna..
      :)

      ReplyDelete
    33. saye masih baru. ni perkongsian yg amat2 berguna. terima kasih.

      ReplyDelete
    34. dah letak.harap2 trafik makin tggi lps ni :)

      ReplyDelete
    35. kejap paham kejap blurr...
      acaner tu? huhhu...

      ReplyDelete
    36. saya dah letak tu backlink. terimakasih..
      kalau ada sempat silahkan berkunjung ke blog saya.

      ReplyDelete
    37. SALAM BLOGGER. MENARIK. SAYA DAH LETAK BANNER BACKLINK ANDA KE BLOG SAYA. http://jmbelog.blogspot.com/

      ReplyDelete
    38. Saya dah letak dah kod tu.

      http://inibelogabey.blogspot.com/

      ReplyDelete
    39. Salam,, bos,
      Saya dah letak banner blog ni kat blog saya.
      http://bukumurahpromail.blogspot.com/
      Ada masa jom jenguk-jenguk sana yer.

      ReplyDelete
    40. ppsstt...mak nak join group...boleh kan??Mak pun dah letak link dalam blog mak...harap geng2 blogger kat sini support blog mak yer...jempu follow sekali

      http://ceritaakakdisini.blogspot.com/2014/01/ketahui-lokasi-tempat-sujud-jibrail.html

      ReplyDelete
    41. helowwwww..kiter dah letak banner kat blog kiteewwww

      ReplyDelete
    42. lalalalala...che akak datang melawat abang waazin

      ReplyDelete
    43. lalala...x nak kawan kitew keeww

      http://cheakak.blogspot.com/2014/02/klon-aksi-mesra-mb-mat-said-bersama.html

      ReplyDelete
    44. abg waazin..pssword fb ilang,x leh bukak..gmail akak dibalik pintu pun lesap gak..x leh nak bukak ni..helpppp

      ReplyDelete
      Replies
      1. bagi gmail yang lain... email kat waazin.aiman2@gmail.com

        Delete
    45. banner dah letak dah

      http://travel10sea.blogspot.com/

      ReplyDelete
    46. dh copy tapi still x tau kt mn nk letak...

      http://hargasetbersalinpremium.blogspot.com/

      ReplyDelete
    47. Banner da letak di :
      http://setangoogle.blogspot.com/

      ReplyDelete
    48. Salam,kunjungan ke sini :)
      Entry yg bermanfaat ♥

      ReplyDelete
    49. Terima kasih sudi berkunjung.. ^_*

      ReplyDelete
    50. salam,blogwalking n sy letak kod tu yea :) singgahlah ke Segment Blogwalking Ogos by Karya Mahirah

      ReplyDelete
      Replies
      1. Waalaikummusalamm terima kasih... InsyaAllah :d

        Delete
    51. saya dah lama letak cuma lupa nak msg..huhu

      ReplyDelete
    52. Assalamualaykum,
      Saya juga dah lama letak link untuk kongsikan manfaat ilmu dan info.Bagi yang belum pernah keblog saya especially wanita silakan ye..http://www.klinikkeputihan.blogspot.com

      ReplyDelete
      Replies
      1. Terima kasih.. Blog Klinik Keputihan dah dimasukkan dalam bloglist.. jika ada masa tukar koding backlink yang baru.. :)

        Delete
    53. Terima kasih atas info yang berguna. nak tanya kalau saya copy code ohdunia ni dan paste di blog saya, bagaimana pula untuk link saya disenaraikan di sini. maaf..saya budak baru belajar. hehehee..

      ReplyDelete
      Replies
      1. sama-sama, blog akan disenaraikan dalam blog list (http://www.ohdunia.my/p/bloglist.html?52.edj2)

        Delete
    54. Terima kasih backlink yang sangat berguna..
      http://www.bioskop78.com/

      ReplyDelete
    55. Salam buat Wanazin Aiman.... saya izin untuk menyenaraikan agar blog saya tersenarai di bloglist blog ohdunia.com.
      http://www.sensasi2020.com

      ReplyDelete
    56. Assalam...saya letak code tu ye

      http://mamapapaamir.blogspot.com

      ReplyDelete
    57. Da copy paste dekat blog :)
      http://syahirahvaliant.blogspot.com/

      ReplyDelete
      Replies
      1. Ok terima kasih.. saya dah follow blog awk.. dan dah dimasukkan dalam bloglist

        Delete
    58. Salam. saya dh letak link.
      http://tukang-sampai.blogspot.com/

      ReplyDelete
      Replies
      1. Ok terima kasih.. saya dah follow blog awk.. dan dah dimasukkan dalam bloglist..

        Delete
    59. saya dah letak jugak. :D

      http://cikannesweetyncool.blogspot.com/

      ReplyDelete
    60. singah2 la blog saya untuk dapatkan backlink .. salam blogger.

      ReplyDelete
    61. http://jmbelog.blogspot.com/2015/01/keajaiban-kuasa-ilahi.html

      ReplyDelete
    62. done letak dlm blog juge... :D
      http://akuvsdiashadhira.blogspot.com/

      ReplyDelete
    63. Dah letak.... :)) Fuh ...Fuh.. moga bertambahlah pengunjung dtg ke blog saya.... amin!!!

      http://huhahuhajerr.blogspot.com/

      ReplyDelete
    64. terima kasih kerana adalah backlink button

      ReplyDelete
    65. kiter dah letak dalam blog kiterrrrrr......terimakasihhhh
      http://qasyahfulmalayworld.blogspot.com/

      pppssttt....abg waazin...jgn lupa singgah blog kiter tau

      ReplyDelete
    66. Assalamualaikum, mula2 xbrapa paham lama kelamaan cer try pahamkan.. anyway sy dah copy backlink html ni..

      ReplyDelete
      Replies
      1. Terima kasih,, saya dah follow blog awak..

        Delete
    67. Terima Kasih untuk info ini, saya amat hargainya. kalau free singgah lah di blog saya :D

      ReplyDelete
    68. TERIMA KASIH ATAS INFORMASI YANG BERGUNA

      ReplyDelete
    69. jm singgah > http://jmbelog.blogspot.com/

      ReplyDelete
    70. http://jmbelog.blogspot.com/?m=0 > JM SINGGAH

      ReplyDelete
    71. Jom Singgah Blog Saya blog koleksiresepiemak

      Koleksi Resepi emak
      http://koleksiresepiemak.blogspot.com/

      Info Filem Terkini
      http://filemhebat.blogspot.com/

      ReplyDelete
    72. Baru kejap tadi saya masukkan dalam blog saya. Kat bawah sekali. TQ !!! http://emjay-freedom.blogspot.com/

      ReplyDelete
    73. @Emjay Redha, blog awak dah difollow dan dimasukkan dlm blog list ohdunia.my

      ReplyDelete
    74. Dah follow and letak banner backlinks :)

      http://ruangmiss.blogspot.com/

      ReplyDelete
    75. Banner backlink sudah dimasukkan dalam :

      1. http://learningtoolcheap.blogspot.com/
      2. http://radiosenyap.blogspot.com/

      Terima kasih

      ReplyDelete
    76. done follow...done letak back link awak di blog saya

      ReplyDelete
    77. dah masukkan code dalam blog ceritaejoy. Hehehehe

      ReplyDelete
    78. Asalam DuniaKita..Wazin..hebat tul ya..terima kasih dengan code backlink ni hebatnya..minta ajar nanti ya

      ReplyDelete
    79. Asalam DuniaKita..Wazin..hebat tul ya..terima kasih dengan code backlink ni hebatnya..minta ajar nanti ya

      ReplyDelete
    80. Waalaikummusalam Etuza.. terima kasih kembali..

      ReplyDelete
    81. assalam
      done letak backlink
      terima ksih :)

      ReplyDelete
    82. Asalam ..Etuza dah copy kode..nak belajar..

      ReplyDelete
    83. Salam kenal.. saya dah follow blog ini..tq

      ReplyDelete
    84. Dah pasang banner kat blog saya... www.jommasukkolej.com

      ReplyDelete
    85. bguih entri ni...byak manfaat yang boleh dapat..rajin2 la lawati ke lokmanamirul.blogspot.com

      ReplyDelete
    86. Ros dah pasang banner di blog Ros :)

      ReplyDelete

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad