Terkini


Apa Itu Backlinks? Segmen Backlink Percuma

Segmen sangat ini mudah.. tak perlu post entri untuk promote.. tak perlu komen (jika nak komen juga.. lagi bagus.. hehe..). dan tak perlu copy banner besar-besar.. InsyaAllah trafik blog akan meningkat.. Sebelum itu, adalah lebih baik saya menerangkan.. apakah maksud BACKLINK?. Kepada anda yang telah mengetahuinya.. alhamdulillah.


 www.ohdunia.my backlinks status www.ohdunia.my backlinks status 1st Nov 2015
Apa itu Backlink? Bagi blogger, backlink memang tak asing lagi. Backlink dengan bahasa mudahnya ialah link web / blog kita yang berada atau disimpan di dalam web/blog orang lain.


Kenapa ramai yang mengejar backlink?
Sebab semakin banyak backlink semakin banyaklah trafik akan masuk ke dalam blog kita.

Jika diperhatikan, kita boleh lihat backlink tu dengan banyak cara. Antaranya ialah;

1. Apabila link kita dimasukkan ke dalam bloglist blog lain. So rajin2lah join bloglist dan manfaatnya bukan pada kita sahaja tapi kedua2 pihak. Saya sendiri suka join bloglist sebab bila blog saya selalu diupdate dan sentiasa akan berada di senarai atas sekali. Secara tak langsung menaikkan trafik bila org klik link saya. Ada juga yang memang dah masukkan blog saya dlm bloglist. Terima kasih.

Backlink - pautan blog / web kita berada di blog / web orang lain

2. Jika anda perasan  bila kita letak button share kat artikel. Bila pembaca klik share, kemudian artikel tu akan dikongsikan dengan org lain melalui facebook atau laman sosial lain. Cuba bayangkan ada berapa orang dalam FB tu. Secara tak langsung kita dah dapat backlink secara percuma.

3. Melalui komen. Tak dinafikan dengan komen di blog lain akan meningkatkan trafik sebab kita dah tinggalkan link blog kita kt situ. Bila ada link orng akan klik kt link tu. So jgnlah jadi silent reader...Rajin2 la mengomen blog kawan2..

4. Letak signature link blog kita bila join forum dan hantar email. Sambil-sambil join forum letakkan link blog kita..kat situ dah dapat backlink.

5. Melalui join contest dan segmen blog lain juga dapat backlink. Tak caya?..Cubalah join mana2 contest atau segmen. Tetapi saya jarang join segmen2 ini.. sbb banyak sangat syarat yang saya rasa tak perlu.. seperti WAJIB post entri..


6. Buatlah artikel yang menarik dan berkualiti sebab bila artikel kita dikongsi dalam blog lain, biasanya akan dikreditkan ke blog kita. Sebagai contoh blog yang ada tutorial untuk blogspot, informasi berguna dan sebagainya.

6. Selalu blogwalking sebab kita akan meninggalkan link di ruangan shoutbox atau komen.

7. Pertukaran pautan (exchange link) - SEPERTI SEGMEN INI dengan blog lain. Tinggalkan seberapa banyak link. ...Saya suka dengan blog yang membolehkan saya letak link.

Sebenarnya ada banyak lagi cara untuk mendapatkan backlink dan kadang2 kita tak sedar sebenarnya kita dah tinggalkan link kita. Kalau anda ada maklumat tambahan lagi bolehlah tulis di ruangan komen yer... bolehlah kita berkongsi maklumat.


~SEGMEN BACKLINK PERCUMA ~

Ingin masukkan link blog / laman web anda dalam senarai ini? Mudah saja, caranya, ikuti langkah mudah di bawah ini.
  • Letakkan banner kecil seperti di bawah dengan menyalin html code dalam kotak di bawah paste di blog / laman web anda.

"copy" html kod di bawah dan "paste" dalam blog / laman web anda
(masuk kursor mouse dalam kotak -- right click -- select all -- copy)


Anda datang dari pautan:


JANGAN LUPA, MASUKKAN PAUTAN BLOG ANDA DI SINI

147 comments:

  1. dah faham pasal backlink nie, nanti saya copy code html, akan selalu buat backlink, thanks for the good info nie yer...

    follow here...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau free singah la blog yang saya baru buat... http://arenep93.blogspot.com/

      Delete
    2. http://nazlilla.blogspot.com/

      Delete
  2. Belum faham lagi.. kena baca balik semula..ngehehe

    ReplyDelete
  3. Terima kasih kpd sahabat2 yg memberikan komen :-)

    ReplyDelete
  4. salam...dah copy paste kat blog http://mamahannybunny.blogspot.com, thanx utk berkongsi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikummusalam hanny.. terima kasih ye ^_^

      Delete
  5. Salam dah copy n paste di blog

    http://www.mhakimfaiz.my/

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. nape blur fyna?.. pi mkn panadol sat.. ~_~

      Delete
  7. tak berapa faham lagi.. nak letak back link tu di bahagian mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. letak je kat mana2 yg aiza suka.. :-)

      Delete
  8. Hmm..Assalamualaikum..minta ajar buat backlink camni boleh tak??

    ReplyDelete
  9. Ok, thanks for your informations.

    ReplyDelete
  10. terima kasih atas perkongsian ilmu bermanfaat ni. Sy suka ngan blog mcmni. Sy letakkan dlm blog hebat dimata sy kat sidebar

    ReplyDelete
  11. As-salam WA...CK dah letakkan butang backlink WA ke dlm blog CK. Jika tak keberatan, jom exchange butang backlink CK...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummusalam CK.. ok dah exchange back link... buat sementara letak kat sidebar..

      Delete
  12. Assalamualaikum..Bang Waazin saya dah betulkan couldt not detect this feed url..cuba add balik tengok mcm mana?terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummusalam.. alhamdulillah dah ok.. sama-sama..

      Delete
  13. terimakasih..akak baru je join sini

    ReplyDelete
  14. sama-sama, blog kak tie akan dimasukkan dlm bloglist..

    ReplyDelete
  15. Waazin.nape x leh guna button reply kat blog admin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh kak Tie.. ni saya reply.. ok je.. hehe..

      Delete
  16. ops..dah selesai masaalah...puas tutor malam tadi..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalah ape yg selesai kak tie.? hehe

      Delete
  17. Replies
    1. salam sahur...mkn sup cendawan je...alhamdulillah kenyang

      Delete
  18. Dah letak banner kat blog saya..sila la datang lihat dan komen, klu salah parking bagitau yer http://evolutionincome.blogspot.com

    Terima kasih

    ReplyDelete
  19. er..cantikla komen box ni...like..

    ReplyDelete
  20. Assalam Waazim..Salam ramadhan..Banner Waazin sudah terpasng di widget kanan dalam button Backlink Exchange..link banner disini..http://www.evolutionincome.blogspot.com/2013/07/backlink-exchange.html

    Kepada rakan2 yg lain boleh saling bertukar-tukar link disini.. Salam ukhwah fillah

    ReplyDelete
  21. salam saya sudah letak backlink ke blog saya http://archiboundary.blogspot.com/....backlink ni mcm ping blog juga ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummusalam, terima kasih.. akan dimasukkan dlm bloglist.

      Delete
  22. salam...

    saya nak tanya yer,hari2 saya ping kat sini tapi knp entry terbaru saya tidak tersenarai disini,adakah URL saya bermasaalah ?..pening..sbb baru ni ping dalam busuk pun macam tu juga,tak tahu nak wat canne...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam,,, ereferer ada masalah seminggu dah,, skrg baru ok..

      Delete
  23. lepas sy paste dalam blog sy. pas 2 ap tindakan seterusnya. mohon pencerhan.

    ReplyDelete
  24. pphhheewwiittt....malam ni ada marhaban kat umah akak...jemput skali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mekasih... sat g sampailah... hehe...

      Delete
  25. ppsstt..nak tanya,kalau kiter buat blog baru,akaun baru,gmail baru,password baru,boleh tak nak bawak sekali follower kita kat blog lama pindah masuk blog baru??

    ReplyDelete
    Replies
    1. pssstt.. tak boleh la kak Tie.. sbb follower ni sign in utk follow blog asal bermakna google dah set follower tu utk url blog sekian2.. rasanya mmg tak boleh pindah2 follower ke blog baru

      Delete
    2. hehehe...kensel delete blog..sayang follower wooo...

      Delete
    3. Janganla cancel.. blog tu kan ok .. cuma kena modify menu je..

      Delete
  26. ok??blog akak dah okkk...yuhuuuuuuu.....:)

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum, saya dah copy dan ikut cara yang dinyatakan. Dan follow juga di sini. Habis bagaimana saya nak tau entri saya tersenarai di sini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummusalam.. terima kasih sbb copy backlink...
      1) nyatakan url blog awak,, saya akan senaraikan dalan bloglist rakan blogger... so entri baru akan tersenarai dlm bloglist
      2) klik pada banner.. url blog akan tersenarai dalam e-refferer list...

      Delete
  28. Ini url saya: http://mieadham86.blogspot.com/

    Yang nombor 2 tu saya tak berapa faham.

    ReplyDelete
  29. yg no. 2 tu bermaksud, jika saudara klik banner hijau backlink blog saya dari blog saudara, pelayar laman web akan membawa ke entri ini dan URL blog saudara akan terpapar di senarai teratas dalam rujukan pautan luar terkini (ada di side bar dan entri ini)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, begitu. Nanti saya cuba. Terima kasih.

      Delete
  30. assalam..sy da letak banner backlink tu :)

    http://maisarahmyblog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  31. Saya dah masukkan back link dalam website:

    http://cikgunas.net

    Moga bermanafaat...sekian.

    ReplyDelete
  32. dah copy..http://duniakita94.blogspot.com/
    btw follow blog waazin banyak info berguna..
    :)

    ReplyDelete
  33. saye masih baru. ni perkongsian yg amat2 berguna. terima kasih.

    ReplyDelete
  34. dah letak.harap2 trafik makin tggi lps ni :)

    ReplyDelete
  35. kejap paham kejap blurr...
    acaner tu? huhhu...

    ReplyDelete
  36. saya dah letak tu backlink. terimakasih..
    kalau ada sempat silahkan berkunjung ke blog saya.

    ReplyDelete
  37. SALAM BLOGGER. MENARIK. SAYA DAH LETAK BANNER BACKLINK ANDA KE BLOG SAYA. http://jmbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  38. Saya dah letak dah kod tu.

    http://inibelogabey.blogspot.com/

    ReplyDelete
  39. Salam,, bos,
    Saya dah letak banner blog ni kat blog saya.
    http://bukumurahpromail.blogspot.com/
    Ada masa jom jenguk-jenguk sana yer.

    ReplyDelete
  40. ppsstt...mak nak join group...boleh kan??Mak pun dah letak link dalam blog mak...harap geng2 blogger kat sini support blog mak yer...jempu follow sekali

    http://ceritaakakdisini.blogspot.com/2014/01/ketahui-lokasi-tempat-sujud-jibrail.html

    ReplyDelete
  41. helowwwww..kiter dah letak banner kat blog kiteewwww

    ReplyDelete
  42. lalalalala...che akak datang melawat abang waazin

    ReplyDelete
  43. lalala...x nak kawan kitew keeww

    http://cheakak.blogspot.com/2014/02/klon-aksi-mesra-mb-mat-said-bersama.html

    ReplyDelete
  44. abg waazin..pssword fb ilang,x leh bukak..gmail akak dibalik pintu pun lesap gak..x leh nak bukak ni..helpppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi gmail yang lain... email kat waazin.aiman2@gmail.com

      Delete
  45. banner dah letak dah

    http://travel10sea.blogspot.com/

    ReplyDelete
  46. dh copy tapi still x tau kt mn nk letak...

    http://hargasetbersalinpremium.blogspot.com/

    ReplyDelete
  47. Banner da letak di :
    http://setangoogle.blogspot.com/

    ReplyDelete
  48. Salam,kunjungan ke sini :)
    Entry yg bermanfaat ♥

    ReplyDelete
  49. Terima kasih sudi berkunjung.. ^_*

    ReplyDelete
  50. salam,blogwalking n sy letak kod tu yea :) singgahlah ke Segment Blogwalking Ogos by Karya Mahirah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummusalamm terima kasih... InsyaAllah :d

      Delete
  51. saya dah lama letak cuma lupa nak msg..huhu

    ReplyDelete
  52. Assalamualaykum,
    Saya juga dah lama letak link untuk kongsikan manfaat ilmu dan info.Bagi yang belum pernah keblog saya especially wanita silakan ye..http://www.klinikkeputihan.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih.. Blog Klinik Keputihan dah dimasukkan dalam bloglist.. jika ada masa tukar koding backlink yang baru.. :)

      Delete
  53. Terima kasih atas info yang berguna. nak tanya kalau saya copy code ohdunia ni dan paste di blog saya, bagaimana pula untuk link saya disenaraikan di sini. maaf..saya budak baru belajar. hehehee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama, blog akan disenaraikan dalam blog list (http://www.ohdunia.my/p/bloglist.html?52.edj2)

      Delete
  54. Terima kasih backlink yang sangat berguna..
    http://www.bioskop78.com/

    ReplyDelete
  55. Salam buat Wanazin Aiman.... saya izin untuk menyenaraikan agar blog saya tersenarai di bloglist blog ohdunia.com.
    http://www.sensasi2020.com

    ReplyDelete
  56. Assalam...saya letak code tu ye

    http://mamapapaamir.blogspot.com

    ReplyDelete
  57. Da copy paste dekat blog :)
    http://syahirahvaliant.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok terima kasih.. saya dah follow blog awk.. dan dah dimasukkan dalam bloglist

      Delete
  58. Salam. saya dh letak link.
    http://tukang-sampai.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok terima kasih.. saya dah follow blog awk.. dan dah dimasukkan dalam bloglist..

      Delete
  59. saya dah letak jugak. :D

    http://cikannesweetyncool.blogspot.com/

    ReplyDelete
  60. singah2 la blog saya untuk dapatkan backlink .. salam blogger.

    ReplyDelete
  61. http://jmbelog.blogspot.com/2015/01/keajaiban-kuasa-ilahi.html

    ReplyDelete
  62. done letak dlm blog juge... :D
    http://akuvsdiashadhira.blogspot.com/

    ReplyDelete
  63. Dah letak.... :)) Fuh ...Fuh.. moga bertambahlah pengunjung dtg ke blog saya.... amin!!!

    http://huhahuhajerr.blogspot.com/

    ReplyDelete
  64. terima kasih kerana adalah backlink button

    ReplyDelete
  65. kiter dah letak dalam blog kiterrrrrr......terimakasihhhh
    http://qasyahfulmalayworld.blogspot.com/

    pppssttt....abg waazin...jgn lupa singgah blog kiter tau

    ReplyDelete
  66. Assalamualaikum, mula2 xbrapa paham lama kelamaan cer try pahamkan.. anyway sy dah copy backlink html ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih,, saya dah follow blog awak..

      Delete
  67. Terima Kasih untuk info ini, saya amat hargainya. kalau free singgah lah di blog saya :D

    ReplyDelete
  68. TERIMA KASIH ATAS INFORMASI YANG BERGUNA

    ReplyDelete
  69. jm singgah > http://jmbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  70. http://jmbelog.blogspot.com/?m=0 > JM SINGGAH

    ReplyDelete
  71. Jom Singgah Blog Saya blog koleksiresepiemak

    Koleksi Resepi emak
    http://koleksiresepiemak.blogspot.com/

    Info Filem Terkini
    http://filemhebat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  72. Baru kejap tadi saya masukkan dalam blog saya. Kat bawah sekali. TQ !!! http://emjay-freedom.blogspot.com/

    ReplyDelete
  73. @Emjay Redha, blog awak dah difollow dan dimasukkan dlm blog list ohdunia.my

    ReplyDelete
  74. Dah follow and letak banner backlinks :)

    http://ruangmiss.blogspot.com/

    ReplyDelete
  75. Banner backlink sudah dimasukkan dalam :

    1. http://learningtoolcheap.blogspot.com/
    2. http://radiosenyap.blogspot.com/

    Terima kasih

    ReplyDelete
  76. done follow...done letak back link awak di blog saya

    ReplyDelete
  77. dah masukkan code dalam blog ceritaejoy. Hehehehe

    ReplyDelete
  78. Asalam DuniaKita..Wazin..hebat tul ya..terima kasih dengan code backlink ni hebatnya..minta ajar nanti ya

    ReplyDelete
  79. Asalam DuniaKita..Wazin..hebat tul ya..terima kasih dengan code backlink ni hebatnya..minta ajar nanti ya

    ReplyDelete
  80. Waalaikummusalam Etuza.. terima kasih kembali..

    ReplyDelete
  81. assalam
    done letak backlink
    terima ksih :)

    ReplyDelete
  82. Asalam ..Etuza dah copy kode..nak belajar..

    ReplyDelete
  83. Salam kenal.. saya dah follow blog ini..tq

    ReplyDelete
  84. Dah pasang banner kat blog saya... www.jommasukkolej.com

    ReplyDelete
  85. bguih entri ni...byak manfaat yang boleh dapat..rajin2 la lawati ke lokmanamirul.blogspot.com

    ReplyDelete
  86. Ros dah pasang banner di blog Ros :)

    ReplyDelete