Terkini

Apa Itu Backlinks? Segmen Backlink Percuma

Segmen sangat ini mudah.. tak perlu post entri untuk promote.. tak perlu komen (jika nak komen juga.. lagi bagus.. hehe..). dan tak perlu copy banner besar-besar.. InsyaAllah trafik blog akan meningkat.. Sebelum itu, adalah lebih baik saya menerangkan.. apakah maksud BACKLINK?. Kepada anda yang telah mengetahuinya.. alhamdulillah.


www.ohdunia.my backlinks status
www.ohdunia.my backlinks status 1st Nov 2015
Apa itu Backlink? Bagi blogger, backlink memang tak asing lagi. Backlink dengan bahasa mudahnya ialah link web / blog kita yang berada atau disimpan di dalam web/blog orang lain.


Kenapa ramai yang mengejar backlink?
Sebab semakin banyak backlink semakin banyaklah trafik akan masuk ke dalam blog kita.

Jika diperhatikan, kita boleh lihat backlink tu dengan banyak cara. Antaranya ialah;

1. Apabila link kita dimasukkan ke dalam bloglist blog lain. So rajin2lah join bloglist dan manfaatnya bukan pada kita sahaja tapi kedua2 pihak. Saya sendiri suka join bloglist sebab bila blog saya selalu diupdate dan sentiasa akan berada di senarai atas sekali. Secara tak langsung menaikkan trafik bila org klik link saya. Ada juga yang memang dah masukkan blog saya dlm bloglist. Terima kasih.

Backlink - pautan blog / web kita berada di blog / web orang lain

2. Jika anda perasan  bila kita letak button share kat artikel. Bila pembaca klik share, kemudian artikel tu akan dikongsikan dengan org lain melalui facebook atau laman sosial lain. Cuba bayangkan ada berapa orang dalam FB tu. Secara tak langsung kita dah dapat backlink secara percuma.

3. Melalui komen. Tak dinafikan dengan komen di blog lain akan meningkatkan trafik sebab kita dah tinggalkan link blog kita kt situ. Bila ada link orng akan klik kt link tu. So jgnlah jadi silent reader...Rajin2 la mengomen blog kawan2..

4. Letak signature link blog kita bila join forum dan hantar email. Sambil-sambil join forum letakkan link blog kita..kat situ dah dapat backlink.

5. Melalui join contest dan segmen blog lain juga dapat backlink. Tak caya?..Cubalah join mana2 contest atau segmen. Tetapi saya jarang join segmen2 ini.. sbb banyak sangat syarat yang saya rasa tak perlu.. seperti WAJIB post entri..


6. Buatlah artikel yang menarik dan berkualiti sebab bila artikel kita dikongsi dalam blog lain, biasanya akan dikreditkan ke blog kita. Sebagai contoh blog yang ada tutorial untuk blogspot, informasi berguna dan sebagainya.

6. Selalu blogwalking sebab kita akan meninggalkan link di ruangan shoutbox atau komen.

7. Pertukaran pautan (exchange link) - SEPERTI SEGMEN INI dengan blog lain. Tinggalkan seberapa banyak link. ...Saya suka dengan blog yang membolehkan saya letak link.

Sebenarnya ada banyak lagi cara untuk mendapatkan backlink dan kadang2 kita tak sedar sebenarnya kita dah tinggalkan link kita. Kalau anda ada maklumat tambahan lagi bolehlah tulis di ruangan komen yer... bolehlah kita berkongsi maklumat.


~SEGMEN BACKLINK PERCUMA ~

Ingin masukkan link blog / laman web anda dalam senarai ini? Mudah saja, caranya, ikuti langkah mudah di bawah ini.
  • Letakkan banner kecil seperti di bawah dengan menyalin html code dalam kotak di bawah paste di blog / laman web anda.

"copy" html kod di bawah dan "paste" dalam blog / laman web anda
(masuk kursor mouse dalam kotak -- right click -- select all -- copy)


Anda datang dari pautan:



web stats analysis
JANGAN LUPA, MASUKKAN PAUTAN BLOG ANDA DI SINI

151 comments

Asmar Arafad said...

dah faham pasal backlink nie, nanti saya copy code html, akan selalu buat backlink, thanks for the good info nie yer...

follow here...

Khairul Zamri said...

mcm menarik, cuba dulu :)

aini shahroni said...

Belum faham lagi.. kena baca balik semula..ngehehe

Ainul Hamid said...

Terima kasih atas perkongsian

Waazin Aiman said...

Terima kasih kpd sahabat2 yg memberikan komen :-)

Hanny Abdullah said...

salam...dah copy paste kat blog http://mamahannybunny.blogspot.com, thanx utk berkongsi

Waazin Aiman said...

Walaikummusalam hanny.. terima kasih ye ^_^

Mohd Hakim said...

Salam dah copy n paste di blog

http://www.mhakimfaiz.my/

fyna said...

errr..blur sat ^_^

Waazin Aiman said...

nape blur fyna?.. pi mkn panadol sat.. ~_~

Mizz Aiza said...

tak berapa faham lagi.. nak letak back link tu di bahagian mana?

Waazin Aiman said...

letak je kat mana2 yg aiza suka.. :-)

Uchiha Madara said...

Hmm..Assalamualaikum..minta ajar buat backlink camni boleh tak??

Kujelajahi.com said...

Ok, thanks for your informations.

ieta said...

terima kasih atas perkongsian ilmu bermanfaat ni. Sy suka ngan blog mcmni. Sy letakkan dlm blog hebat dimata sy kat sidebar

Waazin Aiman said...

Terima kasih cikgu.. hehe

Cikgu Kacamata said...

As-salam WA...CK dah letakkan butang backlink WA ke dlm blog CK. Jika tak keberatan, jom exchange butang backlink CK...tq

Waazin Aiman said...

Waalaikummusalam CK.. ok dah exchange back link... buat sementara letak kat sidebar..

Uchiha Madara said...

Assalamualaikum..Bang Waazin saya dah betulkan couldt not detect this feed url..cuba add balik tengok mcm mana?terima kasih

Kak Tie said...

terimakasih..akak baru je join sini

Waazin Aiman said...

Waalaikummusalam.. alhamdulillah dah ok.. sama-sama..

Waazin Aiman said...

sama-sama, blog kak tie akan dimasukkan dlm bloglist..

Kak Tie said...

terimakasih

Kak Tie said...

Waazin.nape x leh guna button reply kat blog admin?

Waazin Aiman said...

Boleh kak Tie.. ni saya reply.. ok je.. hehe..

Waazin Aiman said...

sama-sama (^_^)

Kak Tie said...

ops..dah selesai masaalah...puas tutor malam tadi..:)

Kak Tie said...

haa..dah boleh daaaa

Waazin Aiman said...

masalah ape yg selesai kak tie.? hehe

Kak Tie said...

salam sahur....

Waazin Aiman said...

salam sahur kak tie..

Waazin Aiman said...

salam sahur kak tie

Muhammad Abdul Gapor said...

Dah letak banner kat blog saya..sila la datang lihat dan komen, klu salah parking bagitau yer http://evolutionincome.blogspot.com

Terima kasih

Kak Tie said...

er..cantikla komen box ni...like..

Kak Tie said...

salam sahur...mkn sup cendawan je...alhamdulillah kenyang

Waazin Aiman said...

cantik ke kak..? mekasih..

Waazin Aiman said...

alhamdulillah...

Muhammad Abdul Gapor said...

Assalam Waazim..Salam ramadhan..Banner Waazin sudah terpasng di widget kanan dalam button Backlink Exchange..link banner disini..http://www.evolutionincome.blogspot.com/2013/07/backlink-exchange.html

Kepada rakan2 yg lain boleh saling bertukar-tukar link disini.. Salam ukhwah fillah

MasterView said...

salam saya sudah letak backlink ke blog saya http://archiboundary.blogspot.com/....backlink ni mcm ping blog juga ke?

Waazin Aiman said...

waalaikummusalam, terima kasih.. akan dimasukkan dlm bloglist.

Kak Tie said...

salam...

saya nak tanya yer,hari2 saya ping kat sini tapi knp entry terbaru saya tidak tersenarai disini,adakah URL saya bermasaalah ?..pening..sbb baru ni ping dalam busuk pun macam tu juga,tak tahu nak wat canne...:)

Waazin Aiman said...

wasalam,,, ereferer ada masalah seminggu dah,, skrg baru ok..

dean frame said...

lepas sy paste dalam blog sy. pas 2 ap tindakan seterusnya. mohon pencerhan.

Kak Tie said...

pphhheewwiittt....malam ni ada marhaban kat umah akak...jemput skali...

Waazin Aiman said...

mekasih... sat g sampailah... hehe...

Kak Tie said...

ppsstt..nak tanya,kalau kiter buat blog baru,akaun baru,gmail baru,password baru,boleh tak nak bawak sekali follower kita kat blog lama pindah masuk blog baru??

Waazin Aiman said...

pssstt.. tak boleh la kak Tie.. sbb follower ni sign in utk follow blog asal bermakna google dah set follower tu utk url blog sekian2.. rasanya mmg tak boleh pindah2 follower ke blog baru

Waazin Aiman said...

sama-sama

Kak Tie said...

hehehe...kensel delete blog..sayang follower wooo...

Waazin Aiman said...

Janganla cancel.. blog tu kan ok .. cuma kena modify menu je..

Syuhada Baharudin said...

terima kasih atas info ini.. :)

Waazin Aiman said...

sama-sama ^_^

Kak Tie said...

ok??blog akak dah okkk...yuhuuuuuuu.....:)

Kak Tie said...

ops....lupa nak letak

Waazin Aiman said...

hehe... blog kak tie dah cantik..

Tetamu Istimewa said...

Assalamualaikum, saya dah copy dan ikut cara yang dinyatakan. Dan follow juga di sini. Habis bagaimana saya nak tau entri saya tersenarai di sini?

Waazin Aiman said...

Waalaikummusalam.. terima kasih sbb copy backlink...
1) nyatakan url blog awak,, saya akan senaraikan dalan bloglist rakan blogger... so entri baru akan tersenarai dlm bloglist
2) klik pada banner.. url blog akan tersenarai dalam e-refferer list...

Tetamu Istimewa said...

Ini url saya: http://mieadham86.blogspot.com/

Yang nombor 2 tu saya tak berapa faham.

Waazin Aiman said...

yg no. 2 tu bermaksud, jika saudara klik banner hijau backlink blog saya dari blog saudara, pelayar laman web akan membawa ke entri ini dan URL blog saudara akan terpapar di senarai teratas dalam rujukan pautan luar terkini (ada di side bar dan entri ini)..

Tetamu Istimewa said...

Oh, begitu. Nanti saya cuba. Terima kasih.

Maisarah Humaira said...

assalam..sy da letak banner backlink tu :)

http://maisarahmyblog.blogspot.com/

Waazin Aiman said...

walaikummusalam wbt.. terima kasih..

Nasrul Hakim Zakaria said...

Saya dah masukkan back link dalam website:

http://cikgunas.net

Moga bermanafaat...sekian.

Waazin Aiman said...

ok.. terima kasih.. :)

ikhwan yusuff said...

dah copy..http://duniakita94.blogspot.com/
btw follow blog waazin banyak info berguna..
:)

Kak Tie said...

blog berwajah baru??

Waazin Aiman said...

hehe.. begitulah adanya

Paperbag Head said...

saye masih baru. ni perkongsian yg amat2 berguna. terima kasih.

Farisya Anastasyia said...

dah letak.harap2 trafik makin tggi lps ni :)

Waazin Aiman said...

ok,, baca dan fahamkan.. hehe..

Waazin Aiman said...

terima kasih.. :-)

Paperbag Head said...

kejap paham kejap blurr...
acaner tu? huhhu...

BAS SETUDIO said...

saya dah letak tu backlink. terimakasih..
kalau ada sempat silahkan berkunjung ke blog saya.

JAMIL HASHIM said...

SALAM BLOGGER. MENARIK. SAYA DAH LETAK BANNER BACKLINK ANDA KE BLOG SAYA. http://jmbelog.blogspot.com/

Abe Mirul said...

Saya dah letak dah kod tu.

http://inibelogabey.blogspot.com/

Norhasniza Khalid said...

mama ambil kod tu ye..

Mohd Shafie said...

Salam,, bos,
Saya dah letak banner blog ni kat blog saya.
http://bukumurahpromail.blogspot.com/
Ada masa jom jenguk-jenguk sana yer.

Mak Iti said...

ppsstt...mak nak join group...boleh kan??Mak pun dah letak link dalam blog mak...harap geng2 blogger kat sini support blog mak yer...jempu follow sekali

http://ceritaakakdisini.blogspot.com/2014/01/ketahui-lokasi-tempat-sujud-jibrail.html

Mak Iti said...

helowwwww..kiter dah letak banner kat blog kiteewwww

Waazin Aiman said...

ok2 mak iti.. terima kasihhhhh

Che Akak said...

lalalalala...che akak datang melawat abang waazin

Che Akak said...

lalala...x nak kawan kitew keeww

http://cheakak.blogspot.com/2014/02/klon-aksi-mesra-mb-mat-said-bersama.html

Che Akak said...

abg waazin..pssword fb ilang,x leh bukak..gmail akak dibalik pintu pun lesap gak..x leh nak bukak ni..helpppp

Waazin Aiman said...

bagi gmail yang lain... email kat waazin.aiman2@gmail.com

khairul jamadi said...

banner dah letak dah

http://travel10sea.blogspot.com/

aizzah zack said...

dh copy tapi still x tau kt mn nk letak...

http://hargasetbersalinpremium.blogspot.com/

Modena Aa said...

Banner da letak di :
http://setangoogle.blogspot.com/

eyfa writter said...

Salam,kunjungan ke sini :)
Entry yg bermanfaat ♥

Waazin Aiman said...

Terima kasih sudi berkunjung.. ^_*

Aini said...

salam,blogwalking n sy letak kod tu yea :) singgahlah ke Segment Blogwalking Ogos by Karya Mahirah

Noah Iman said...

saya dah lama letak cuma lupa nak msg..huhu

Kita Bantai said...

terbaik !!!

Waazin Aiman said...

telan panadol 2 bijik dulu.. :d

Waazin Aiman said...

Waalaikummusalamm terima kasih... InsyaAllah :d

tungkaran hati.blogspot said...

jom jalan-jalan dari blog ke blog....!

DrSalwa Hassan said...

Assalamualaykum,
Saya juga dah lama letak link untuk kongsikan manfaat ilmu dan info.Bagi yang belum pernah keblog saya especially wanita silakan ye..http://www.klinikkeputihan.blogspot.com

Waazin Aiman said...

Terima kasih.. Blog Klinik Keputihan dah dimasukkan dalam bloglist.. jika ada masa tukar koding backlink yang baru.. :)

Ain said...

Terima kasih atas info yang berguna. nak tanya kalau saya copy code ohdunia ni dan paste di blog saya, bagaimana pula untuk link saya disenaraikan di sini. maaf..saya budak baru belajar. hehehee..

Waazin Aiman said...

sama-sama, blog akan disenaraikan dalam blog list (http://www.ohdunia.my/p/bloglist.html?52.edj2)

Dewi puspita said...

Terima kasih backlink yang sangat berguna..
http://www.bioskop78.com/

sensasi2020 aka Kamil Salleh said...

Salam buat Wanazin Aiman.... saya izin untuk menyenaraikan agar blog saya tersenarai di bloglist blog ohdunia.com.
http://www.sensasi2020.com

MIL HASHIM said...

http://jmbelog.blogspot.com/

mama amir said...

Assalam...saya letak code tu ye

http://mamapapaamir.blogspot.com

Nurul Syahirah said...

Da copy paste dekat blog :)
http://syahirahvaliant.blogspot.com/

TaufiQe sHaH said...

Salam. saya dh letak link.
http://tukang-sampai.blogspot.com/

Waazin Aiman said...

Ok terima kasih.. saya dah follow blog awk.. dan dah dimasukkan dalam bloglist

Waazin Aiman said...

Ok terima kasih.. saya dah follow blog awk.. dan dah dimasukkan dalam bloglist..

Wardah Aneesa said...

saya dah letak jugak. :D

http://cikannesweetyncool.blogspot.com/

HANIF HASSAN said...

kalau free singah la blog yang saya baru buat... http://arenep93.blogspot.com/

Kita Bantai said...

singah2 la blog saya untuk dapatkan backlink .. salam blogger.

MIL HASHIM said...

http://jmbelog.blogspot.com/2015/01/keajaiban-kuasa-ilahi.html

sha dhira said...

done letak dlm blog juge... :D
http://akuvsdiashadhira.blogspot.com/

share seo said...

كشف تسربات
شركة كشف تسربات المياه
شركة كشف تسربات
كشف تسربات بالرياض
أفضل شركة كشف تسربات
شركة كشف تسربات بالرياض
كشف تسربات
شركة كشف تسربات المياه
شركة كشف تسربات
كشف تسربات بالرياض
أفضل شركة كشف تسربات
شركة كشف تسربات بالرياض
كشف تسربات
شركة كشف تسربات المياه
شركة كشف تسربات
كشف تسربات بالرياض
أفضل شركة كشف تسربات
شركة كشف تسربات بالرياض
كشف تسربات
شركة كشف تسربات المياه
شركة كشف تسربات
كشف تسربات بالرياض
أفضل شركة كشف تسربات
شركة كشف تسربات بالرياض
كشف تسربات
شركة كشف تسربات المياه
شركة كشف تسربات
كشف تسربات بالرياض
أفضل شركة كشف تسربات
شركة كشف تسربات بالرياض
شركة كشف تسربات بالرياض

Noor Akma said...

Dah letak.... :)) Fuh ...Fuh.. moga bertambahlah pengunjung dtg ke blog saya.... amin!!!

http://huhahuhajerr.blogspot.com/

Cari Homestay said...

terima kasih kerana adalah backlink button

kak syah said...

kiter dah letak dalam blog kiterrrrrr......terimakasihhhh
http://qasyahfulmalayworld.blogspot.com/

pppssttt....abg waazin...jgn lupa singgah blog kiter tau

kak syah said...

lalala...tqqqqqq....

Waazin Aiman said...

eh..eh.. mcm kenal jer... hihi

ComelComot said...

Assalamualaikum, mula2 xbrapa paham lama kelamaan cer try pahamkan.. anyway sy dah copy backlink html ni..

Waazin Aiman said...

Terima kasih,, saya dah follow blog awak..

kak syah said...

erk...kenal ke?

Forsaken Arctron said...

Terima Kasih untuk info ini, saya amat hargainya. kalau free singgah lah di blog saya :D

imah said...

dah letak juga

ahkak gojes said...

dah faham..tq!

bredmart said...

salam kenal yah klik link ini

Carllina said...

http://nazlilla.blogspot.com/

Azlan Rumadi said...

TERIMA KASIH ATAS INFORMASI YANG BERGUNA

MILx HASHIM said...

jm singgah > http://jmbelog.blogspot.com/

MILx HASHIM said...

http://jmbelog.blogspot.com/?m=0 > JM SINGGAH

Amalia Mustapa said...

Jom Singgah Blog Saya blog koleksiresepiemak

Koleksi Resepi emak
http://koleksiresepiemak.blogspot.com/

Info Filem Terkini
http://filemhebat.blogspot.com/

Emjay Redha said...

Baru kejap tadi saya masukkan dalam blog saya. Kat bawah sekali. TQ !!! http://emjay-freedom.blogspot.com/

Waazin Aiman said...

@Emjay Redha, blog awak dah difollow dan dimasukkan dlm blog list ohdunia.my

Miss said...

Dah follow and letak banner backlinks :)

http://ruangmiss.blogspot.com/

Khairul Hilmi Sidek said...

Banner backlink sudah dimasukkan dalam :

1. http://learningtoolcheap.blogspot.com/
2. http://radiosenyap.blogspot.com/

Terima kasih

ENA said...

done follow...done letak back link awak di blog saya

Haffizul Iskandar said...

dah masukkan code dalam blog ceritaejoy. Hehehehe

Puan Wawa said...

done letak bcklink..")

Etuza Etuza said...

Asalam DuniaKita..Wazin..hebat tul ya..terima kasih dengan code backlink ni hebatnya..minta ajar nanti ya

Etuza Etuza said...

Asalam DuniaKita..Wazin..hebat tul ya..terima kasih dengan code backlink ni hebatnya..minta ajar nanti ya

Waazin Aiman said...

Waalaikummusalam Etuza.. terima kasih kembali..

QasehnyaRania said...

assalam
done letak backlink
terima ksih :)

Etuza Etuza said...

Asalam ..Etuza dah copy kode..nak belajar..

Astrallusion Arc said...

Hi I'm New Blog, Simple ...Done

Astrallusion Arc - Empowered The Eyes

My .Cherita said...

Salam kenal.. saya dah follow blog ini..tq

JomMasuk Kolej said...

Dah pasang banner kat blog saya... www.jommasukkolej.com

lokman amirul said...

bguih entri ni...byak manfaat yang boleh dapat..rajin2 la lawati ke lokmanamirul.blogspot.com

ros_reeza said...

Ros dah pasang banner di blog Ros :)

Halim said...

Assalamualaikum...

Saya dah letak link web ini ke dalam blog saya...

http://jimatgenius.blogspot.my

<Penjimatan Petrol dan Diesel>

JAMIL HASHIM said...

SINGGAH ~ http://jmbelog.blogspot.my/

Cik Tie said...

ooowwhh..

Jamil Hashim said...

https://belogs.blogspot.com