25
Panduan Kerja Kursus / Folio Sejarah PMR 2013
Panduan Kerja Kursus Sejarah PMR 2013
Lembaga Peperiksaan Kementerian Pelajaran Malaysia - Download Kertas Soalan Projek Kerja Kursus / Folio Sejarah Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2013 Kertas 2 Tugasan 1(a), 1(b), Tugasan 2 dan Panduan Pelaksanaan dan Penilaian Kerja Kursus Sejarah PMR 2013 Kertas 2.

Tugasan 1: Kegiatan ekonomi tradisional di Malaysia.

  • Maklumat Asas (Nama/jenis kegiatan ekonomi, Sejarah/asal usul kegiatan ekonomi, Lokasi/tempat kajian, Pihak yang mengusahakan/individu/kelompok masyarakat yang mengusahakan)
  • Latar Belakang (Tujuan dijalankan, Proses/cara pelaksanaan, Peralatan/kaedah yang digunakan, Produk yang dihasilkan, Tempat/kawasan (bengkel/keluasan tanah dan sebagainya), Kos pengendalian)
  • Sumbangan/Pengaruh kepada keluarga atau masyarakat (Status keluarga/mobiliti sosial, Identiti keluarga/kawasan, Sumber pendapatan, Penerusan tradisi keluarga, Memenuhi permintaan, Pembangunan kawasan setempat, Hubungan kemasyarakatan, Industri hiliran, Prasarana/rangkaian perniagaan, Pelancongan, Peluang pekerjaan)
  • Prospek (Cabaran/kekangan yang dihadapi, Penglibatan pihak luar/galakan kerajaan atau swasta, Reaksi/penerimaan masyarakat, Saranan dan harapan)

Tugasan 2: Kegiatan ekonomi tradisional penting dalam memperkukuh semangat nasionalisme bangsa Malaysia. Berikan pendapat anda.

Fokus utama kurikulum Sejarah bertujuan menanam semangat patriotik yang memupuk nilai-nilai murni dalam kalangan murid bagi melahirkan warganegara yang:

  1. Berbangga Sebagai Rakyat Malaysia
    • menghormati raja dan pemimpin negara
    • menghargai jasa dan perjuangan tokoh-tokoh negara
    • menghormati lambang-lambang negara (seperti bendera, lagu kebangsaan, dan jata negara)
    • menjaga dan mempertahankan maruah bangsa dan negara
    • menghargai dan mengamalkan tradisi dan budaya bangsa
    • berbangga dengan sejarah negara
  2. Bersemangat Setia Negara
    • cinta akan bangsa dan negara
    • taat dan setia kepada raja dan pemimpin negara
    • sedia berkorban untuk bangsa dan negara
    • bertanggungjawab kepada bangsa dan negara
    • berani dan sanggup mempertahankan kedaulatan bangsa dan negara
    • peka kepada masalah dan isu tentang bangsa dan negara
    • bersyukur sebagai warganegara Malaysia
  3. Bersemangat Kekitaan
    • bersatu padu dan berharmoni
    • bertolak ansur dan bertoleransi
    • bekerjasama dan tolong-menolong
    • hormat-menghormati
    • bersefahaman dan bermuafakat
    • muhibah atau semangat bermasyarakat
  4. Berdisiplin
    • berakhlak dan berbudi pekerti mulia
    • mempertahankan dan menjunjung Perlembagaan Negara
    • mematuhi peraturan dan undang-undang
    • berkelakuan sopan, bertatasusila dan berhemah tinggi
    • bertindak wajar
    • bersifat amanah dan jujur
    • berlaku adil dan bertimbang rasa
  5. Berusaha dan Produktif
    • rajin dan gigih
    • berdikari
    • tabah menghadapi cabaran
    • menyokong dan melibatkan diri dalam usaha pembangunan
    • berganding bahu membangunkan negara
    • berilmu dan berketrampilan
------------------------------------------------------------
tags: Kerja Kursus / Folio Sejarah PMR 2013,  Folio Sejarah PMR 2013,
Kerja Kursus Sejarah PMR 2013, Panduan Kerja Kursus Sejarah PMR 2013

Post a Comment Blogger

  1. bagi la jawapan tentang kerja kursus ni.. Jadi senang, bleh tiru2 je tak payah nak fikir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua contoh jawapan folio sejarah PMR 2013, ada dalam blog ni... :-)

      Delete
    2. elemen 1-2 ? rumusan ?..... kate smeua ade

      Delete
    3. ada.. cari sendiri... org lain jumpe.. guna google search kat blog...

      Delete
  2. terima kasih bagi jawapan untuk kertas 2. :-)

    ReplyDelete
  3. Jawapannya dimanakah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cari contoh jawapan folio sejarah di sini: http://waazin.blogspot.com/search/label/PMR

      Delete
  4. I consider 8O/20 rule is about doing 80% compound exercise although undertaking
    only 20% isolation physical exercise. I'm so fired up for this next weblog.

    My website; diet to build muscle not fat

    ReplyDelete
  5. Good day! This is my 1st comment here so
    I just desired to offer a rapid shout out and inform you I truly enjoy
    reading
    by means of your posts.

    Also visit my blog ... Six Pack Shortcuts Free Download For Mac

    ReplyDelete
  6. Tugasan stu kne buat dlm point ke dlm karangan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baca panduan lengkap (kertas soalan) dari LPM. Download kat link dlm artikel..

      Delete
  7. boleh x saya guna saiz font selain 12 untuk tajuk atau subtopik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rasa boleh, tetapi guna font Times Roman juga. Walabgaimanapun, cuba tanya cikgu sejarah adik.. (^_^)

      Delete
  8. I understand how hard it truly is to properly diet regime once
    you have kids to get care of, and when your a little quick with cash.
    I understand some supplements that can help, they
    aren't more than priced, and there easy to consider. They are also all all-natural products so you don't want
    to be concerned about any unwanted side effects. I arrived across a company called BioCeuticals a couple of many years in the past, and in the time I had been searching
    for some type of weight reduction supplement. I found two
    that proved worthy on the activity. The 1st one is called IsoWhey
    and its a milk shake that I would drink alternatively of consuming my meals.
    Its really tasty, especially in the event you add some strawberries or a banana.
    Its packed full of vitamins and minerals. And they
    other one particular I was making use of is called SatisFiber (I hope I'm spelling these correct....) SatisFiber is a powder that you drink, and it absorbs the drinking water inside your stomach and turns into a block of jelly. The jelly just sits there, and makes you really feel like you've got had a
    whole food!! These merchandise are very good value, I
    say you give them a go. Very good luck with all
    of it

    Also visit my website; Precision nutrition lean eating coaching program

    ReplyDelete
  9. I doubt you can the touchscreen won't work underwater.

    My homepage :: stream superman stamina free online

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum cgu, sye buat kajian ttg bahulu, tpi sye x mlawat tempat kajian... jdi macam mne sye nak buat hasil kajian.. sumber sye adelah tv, akbar,majalah, buku ilmiah dan internet.. harap segera respon

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum, cgu saya nak tanye sikit.. sye buat kajian psl bahulu tpi sye ni x mlawat tempat kajian, sumber sye adalah tv, akbar, majalah, buku ilmiah dan internet.. jadi mcm mne sye nakbuat hasil kajian sbb yg cgu punye kebanyakan smue yg mlawat tempat.. harap segera respon..terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jika mengikut kertas soalan, salah satu keperluan Maklumat Asas dari Hasil Kajian ialah Pihak yang mengusahakan/individu/kelompok masyarakat yang mengusahakan.

      Ini bermakna perlu ada orang sumber yang mengusahakan kegiatan ekonomi tradisional tersebut. Tujuannya adalah untuk mendapatkan maklumat yang 'sah' hasil dari temu ramah dengan orang sumber dan lawatan ke tempat pengusaha tersebut. Rujukan dari sumber-sumber lain adalah tambahan untuk mengukuhkan lagi fakta-fakta hasil kajian. (^_^)

      Delete
  12. assalamualaikum, ,cikgu,lampiran nak letak apa jek ?n elemen 1 nak buat macam mana? saya tak faham. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1) Lampiran - Gambar, peta, dokumen dan bahan-bahan lain yang berkaitan. Tulis kapsyen di bawah setiap bahan lampiran yang disertakan.
      2) Bincang / tanya cikgu sejarah awk...bgmana nak buat elemen 1.

      Delete
  13. I agree, there is certainly a price to that processed
    meals your wellness. You receive everything you spend for.


    Also visit my website - eat healthy dead prez

    ReplyDelete
  14. kenapa lh sy jd mangsa kerja kursus??? tolong lh cikgu sy blum matang (>_<)

    ReplyDelete
  15. sangat bagus mmm...

    ReplyDelete
  16. Testimoni atau trekking Ulasan panduan, rujukan dan Cadangan

    Trekking was very nice, cuaca yang indah, hari-hari yang telah lama tetapi kita telah melihat banyak Himalaya yang indah. Kami menyukai pandangan dari Gokyo dan puncak pulau ini. Kami mengucapkan terima kasih kepada panduan Bebas kami Encik Sanjib yang menganjurkan lawatan itu dengan sempurna. We loved it!. Kami mengucapkan terima kasih kepada Pemba yang mengiringi kami sebagai porter.
    -Timu dan Pimu, Perancis


     

     


    Ia adalah baik 12 hari trekking ke Langtang lembah. Panduan kami, Encik Sanjib sangat berpengalaman dan dia telah mengambil penjagaan yang sangat baik daripada kita. Cuaca adalah sempurna dan pandangan adalah menakjubkan.
    Terima kasih Sanjib untuk menganjurkan apa-apa perjalanan trekking yang sangat baik untuk kita.
    -John dan Janet, Australia

     

     


    Kami mempunyai pengalaman yang indah dalam meredah dengan meredah bebas panduan Encik Sanjib Adhikari yang sangat berpengetahuan, mesra dan mendorong kami untuk terus meredah! The penginapan telah mengaturkan untuk kita adalah sangat selesa dan makanan yang besar. Kami pasti akan mengesyorkan beliau untuk rakan-rakan kami dan pengembara lain.

    -Windy & Wandy, Newzealand

     

     


    Trekking di Nepal adalah begitu indah. Semua orang-orang pemandangan yang indah hanya unforgetable.Thanks untuk Sanjib untuk membuat 15 hari kami berjalan selamat, selesa dan penuh adventure.We suka berjalan dengan anda pada masa akan datang dan juga mengesyorkan anda frends dan travellers.Thanks lain untuk segala-galanya. Best nasib untuk masa depan anda.

    -Mitchel & Thomas, Kanada

     

     


    Saya telah exeprience besar trekking ke-Ghorepani Poon bukit. Exeprience adalah pemandangan biasa dengan panduan yang besar. Hotel dan makanan melebihi exepectation saya setiap perkara adalah lebih daripada yang saya harapkan. Saya pasti akan reccomemned untuk Sanjib kepada orang lain yang datang ke Nepal.
    -Sabina, Jerman

     

     

     


    Kami telah yang hebat dua minggu perjalanan ke kem pangkalan Everest. Panduan dan porter kami. Sanjib dan Pemba telah sangat baik dan sangat prihatin menjaga us.Sanjib adalah panduan yang sangat baik dan mengajar kita memperuntukkan tentang budaya Nepal. Pemba adalah porter cemerlang. Kami fikir dia akan membuat panduan yang sangat baik di peringkat future.The perkhidmatan daripada kedua-dua Sanjib dan Pemba adalah hebat. Mereka boleh didapati sepanjang jalan untuk membantu kami dengan apa yang kita perlu, dan kedua-dua mereka yang bernas tentang apa-apa yang kita mungkin memerlukan, air, mandi dengan makanan, tempat tinggal. Sanjib pengetahuan mengenai kawasan dan lodge bermakna bahawa kita sentiasa gembira dengan penginapan kami. Beliau mengambil hati untuk melawat tempat-tempat yang tidak selesa dan telah tinggal di rumah rasa. Sanjib mempunyai kualiti untuk menjadi cemerlang panduan dan porter dan untuk memberikan semua pelanggan beliau yang experience.We trekking indah sangat mengesyorkan beliau.
    -Nedeen & Alicha, Amerika Syarikat.
    E-mel: sanjib-adhikari@hotmail.com
    http://www.nepalguideinfo.com
    Mobile +9779841613822
    P.O. Kotak = 4453 Kathmandu Nepal

    ReplyDelete
  17. Testimoni atau trekking Ulasan panduan, rujukan dan Cadangan

    Trekking was very nice, cuaca yang indah, hari-hari yang telah lama tetapi kita telah melihat banyak Himalaya yang indah. Kami menyukai pandangan dari Gokyo dan puncak pulau ini. Kami mengucapkan terima kasih kepada panduan Bebas kami Encik Sanjib yang menganjurkan lawatan itu dengan sempurna. We loved it!. Kami mengucapkan terima kasih kepada Pemba yang mengiringi kami sebagai porter.
    -Timu dan Pimu, Perancis


     

     


    Ia adalah baik 12 hari trekking ke Langtang lembah. Panduan kami, Encik Sanjib sangat berpengalaman dan dia telah mengambil penjagaan yang sangat baik daripada kita. Cuaca adalah sempurna dan pandangan adalah menakjubkan.
    Terima kasih Sanjib untuk menganjurkan apa-apa perjalanan trekking yang sangat baik untuk kita.
    -John dan Janet, Australia

     

     


    Kami mempunyai pengalaman yang indah dalam meredah dengan meredah bebas panduan Encik Sanjib Adhikari yang sangat berpengetahuan, mesra dan mendorong kami untuk terus meredah! The penginapan telah mengaturkan untuk kita adalah sangat selesa dan makanan yang besar. Kami pasti akan mengesyorkan beliau untuk rakan-rakan kami dan pengembara lain.

    -Windy & Wandy, Newzealand

     

     


    Trekking di Nepal adalah begitu indah. Semua orang-orang pemandangan yang indah hanya unforgetable.Thanks untuk Sanjib untuk membuat 15 hari kami berjalan selamat, selesa dan penuh adventure.We suka berjalan dengan anda pada masa akan datang dan juga mengesyorkan anda frends dan travellers.Thanks lain untuk segala-galanya. Best nasib untuk masa depan anda.

    -Mitchel & Thomas, Kanada

     

     


    Saya telah exeprience besar trekking ke-Ghorepani Poon bukit. Exeprience adalah pemandangan biasa dengan panduan yang besar. Hotel dan makanan melebihi exepectation saya setiap perkara adalah lebih daripada yang saya harapkan. Saya pasti akan reccomemned untuk Sanjib kepada orang lain yang datang ke Nepal.
    -Sabina, Jerman

     

     

     


    Kami telah yang hebat dua minggu perjalanan ke kem pangkalan Everest. Panduan dan porter kami. Sanjib dan Pemba telah sangat baik dan sangat prihatin menjaga us.Sanjib adalah panduan yang sangat baik dan mengajar kita memperuntukkan tentang budaya Nepal. Pemba adalah porter cemerlang. Kami fikir dia akan membuat panduan yang sangat baik di peringkat future.The perkhidmatan daripada kedua-dua Sanjib dan Pemba adalah hebat. Mereka boleh didapati sepanjang jalan untuk membantu kami dengan apa yang kita perlu, dan kedua-dua mereka yang bernas tentang apa-apa yang kita mungkin memerlukan, air, mandi dengan makanan, tempat tinggal. Sanjib pengetahuan mengenai kawasan dan lodge bermakna bahawa kita sentiasa gembira dengan penginapan kami. Beliau mengambil hati untuk melawat tempat-tempat yang tidak selesa dan telah tinggal di rumah rasa. Sanjib mempunyai kualiti untuk menjadi cemerlang panduan dan porter dan untuk memberikan semua pelanggan beliau yang experience.We trekking indah sangat mengesyorkan beliau.
    -Nedeen & Alicha, Amerika Syarikat.
    E-mel: sanjib-adhikari@hotmail.com
    http://www.nepalguideinfo.com
    Mobile +9779841613822
    P.O. Kotak = 4453 Kathmandu Nepal

    ReplyDelete

 
Top