Header Ads

 • Terkini

  Sembilan Misteri Dunia Yang Masih Belum Terjawab

  Sembilan Misteri Dunia Yang Masih Belum Terjawab

  Beberapa teori cuba dirungkaikan oleh pakar-pakar saintis dan arkeologi dunia mengenai penemuan seperti gambar-gambar di bawah, tetapi hasilnya sungguh mengelirukan. Mungkin diputar belit ataupun sengaja disimpan kemas dan terkunci? Antaranya..

  1. Penemuan Piring Batu Dropa Stones
  Dropa, menurut legenda, adalah satu bangsa yang kerdil seperti extraterrestrials yang kononnya mendiami gunung Baian-Kara-Ula China. Pada 1938 ekspedisi arkeologi yang diketuai oleh Dr Chi Pu Tei ke wilayah ini telah membawa kepada penemuan beberapa siri gua buatan diukir mengandungi Stones Dropa.


  Setiap batu, atau seperti cakera padat (CD) sebaliknya, dikatakan berusia sekitar 12,000 tahun, kira-kira 9 inci diameter, Dipotong kecil di tengah-tengah dan terukir dengan corak lingkaran hieroglif. ia menjadi aneh. Hieroglyphics nampaknya memberitahu kisah Dropa yang datang dari angkasa lepas dan mendarat nahas di pergunungan.

  Kononnya, pasukan Dr Chi Pu Tei juga menjumpai yang kemas baris beberapa makam dengan 4 kaki 4 rangka inci, yang besar klasik kepala asing dan semua, dikebumikan di dalamnya.

  2. Klerksdorp Sfera
  Banyak perdebatan telah timbul asal objek yang kecil dicipta, bulat atau cakera yang berbentuk bulat ditemui berhampiran Ottosdal, Afrika Selatan.

  Penyelidik alternatif dan wartawan mendakwa ini adalah “ganjil, daripada tempat artifak yang ditemui ini”mustahil dengan daerah yang primitif, tetapi telah mencipta seperti kegunaan untuk peralatan eletronik, mungkin ianya dicipta oleh makhluk pintar, sama ada manusia, atau berasal dari makhluk asing.

  Satu Sfera Klerksdorp beralur

  Geologi menangkis dakwaan bahawa ketulan sedikit aneh adalah hasil daripada proses semula jadi, yang datang daripada 3.0 bilion tahun dahulu tersimpanan lama. Walau apapun yang berkenaan, ini sfera beralur monumentally artifak menarik.

  3. The Plain Of Jars
  Terletak di Highlands Lao kawasan Xieng Khouang adalah di pusat tapak arkeologi yang luar biasa yang dikenali sebagai Plain balang. Bertaburan kedudukan di seluruh daerah ini dan balang batu bahawa saintis telah menganggarkan tarikh dari kira-kira 2000 tahun yang lalu.

  The Plain Of Jars

  Berbentuk dalam pelbagai saiz dari agak kecil kepada yang besar dengan yang terbesar seberat sehingga 14 tan. Balang batu ini banyak yang dimusnah akibat peluru hasil sisa-sisa Perang Rahsia apabila Amerika Syarikat yang menjalankan salah satu kempen pengeboman pada tahun 1969 yang paling intensif di semua tempat sejarah.

  Ada yang percaya bahawa tempayan-tempayan ini ada untuk pengebumian abu manusia manakala yang lain percaya mereka telah direka untuk menyimpan air hujan dari musim tengkujuh.  Ia terletak betul-betul di salah satu laluan perdagangan purba dari India Utara ketika itu.

  Mungkin juga faktor keagamaan kerana penggali telah menjumpai patung-patung Buddha,manik dan alat-alat gangsa.

  Apa yang sering fikirkan bahawa balang-balang ini akan memerlukan masa yang panjang untuk dibuat, mungkin pada skala yang sama seperti Stonehenge, dan itu pasti telah dilakukan atas sebab-sebab yang amat penting. Buat masa sekarang, kewujudan ini adalah hanya satu lagi misteri purba yang masih terjawab.

  4. Kesan Tapak kaki Di Batu
  Adakah ia kaki fosil dinosaur dan manusia di zaman batu?Ahli-ahli arkeologi dan palaeontologists serta lain amatur yang berminat telah menemui tapak kaki dinosaur dalam pelbagai jenis batu menpapan. Ini jejak dicipta apabila makhluk meninggalkan jejak dalam bahan lembut seperti lumpur, tanah liat atau pasir.


  Tiada apa-apa yang aneh atau tidak dapat diterangkan tentang proses ini. Walau bagaimanapun, terdapat banyak dilaporkan tentang tapak kaki manusia yang ditemui bersama-sama dengan dinosaur – atau dalam batu yang tarikh dari berjuta-juta tahun yang lalu.


  Sememangnya, ini telah mencipta kontroversi yang signifikan antara saintis, penciptaan dan pihak-pihak lain yang berminat. Kesan tapak kaki yang terkenal ini terletak berhampiran Glen Rose di Texas, Amerika Syarikat. Namun, terdapat laporan bahawa beberapa trek telah diubah suai untuk kelihatan lebih seperti tapak kaki manusia selepas penduduk tempatan menyedari nilai pelancongan yang berpotensi.

  5. Jalan Bimini
  Para penyelam telah terjumpa bentuk batuan seperti jalan berturap di bawah laut utara Pulau Bimini di Kepulauan Bahama.

  Ramai orang berpendapat jalan setapak itu adalah kejadian alam semulajadi. Namun penataan batu jalan itu menimbulkan pertanyaan lanjutan kerana ianya terlalu rapi dan tersusun. Beberapa ahli arkeolagi menyatakan ianya adalah sebagian dari Kota Atlantis (seperti yang ditulis oleh Plato beberapa abad silam).


  Tapi hingga hari ini belum ada terbukti tambahan mengenai kewujudan “kota yang hilang” itu. Dan Jalan Bimini masih menjadi pertanyaan dan tengelam di dasar laut bersama sejarahnya : apakah jalan itu dibuat alam atau manusia?

  6. Misteri Kehilangan Jimmy Hoffa
  Pemimpin Buruh yang dikenali sebagai orang Amerika yang paling berpengaruh dalam tahun 1950 tahun – 1960, Jimmy Hoffa adalah seorang tokoh yang telah mengubah wajah dunia buruh Amerika. Julai 30, 1975, Hoffa hilang di tempat letak kereta Detroit dan tidak pernah ditemui lagi.


  Salah satu teori dipercayai Hoffa dibunuh oleh Jack Anthony Giacalone, kumpulan yang diketuai New Jersey. Mayat Hoffa didakwa dikebumikan di bawah asas stadium Giants, Detroit. Apabila dilakukan penggalian di yayasan stadium, tinggalan Hoffa dijumpai.

  7. Jack the Ripper
  Terkenal sebagai pembunuh bersiri dan misteri pada tahun 1888, identiti Jack The Ripper hingga ke hari ini tidak pernah diketahui. Membunuh pelacur-pelacur jalanan dengan cara yang cukup kejam dan membelah tubuh mangsa dengan rapi sempurna, membuat polis berfikir Jack adalah seorang pakar bedah waktu itu.


  Walaupun mereka banyak buku-buku, filem, dan teori diterbitkan, identiti Jack yang Ripper masih lagi menjadi topik perbincangan dan misteri Jack The Ripper tetap terkubur bersama lipatan sejarah sehingga kini.

  8. Time Slips

  Masa mengikut saintis, ialah satu konsep yang lebih kompleks daripada kita manusia digunakan untuk mempercayai apa yang terlihat. Apa lagi telah wujud dengan nama-nama yang terkenal, seperti Albert Einstein, dengan keputusan yang menakjubkan dipanggil “tergelincir masa” sebenarnya, fenomena luar biasa yang menganggap gangguan waktu sedikit masa lalu.


  Ia dialami oleh orang-orang sekarang dan tanpa disedari oleh orang-orang dari masa lalu. Seseorang mengalami fenomena sedemikian tidak akan mempercayai bahawa apa yang dia lihat selama beberapa saat adalah benar.Bukti Visual slip masa sering muncul dalam gambar lama seperti tanggapan atas artis. Sebuah kereta spot diletakkan di tepi jalan dalam imej yang jelas sangat, mengambil banyak tahun sebelum kenderaan motor itu dikeluarkan.

  Kewujudan kereta moden di tengah-tengah zaman ‘cowboy’ ianya nampak seperti filem Back to The Futureseperti bayang-bayang sepintas lalu dan tiada orang yang terpegun atau terkejut. Apakah mereka sering melihat kereta ini? mungkin ya pada ketika itu….?


  Teringat saya mengenai filem The League of Extraordinary Gentlemen, lakonan Sean Connery, kisah awal sekitar tahun 1900, sekumpulan ‘hero’ ini telah memiliki kelengkapan kapal, kereta dan senjata moden yang belum digunakan sesiapa lagi pada masa itu. Kadang-kadang filem Hollywood seperti menunjukkan sedikit ‘clue’ yang tersembunyi kebenaran walaupun banyak pembohongan/putar belit.

  Seperti juga filem National Treasure lakonan Nicolas Gage,terang-terang menceritakan asal usul Freemason.

  9. Time Traveller?
  ( Misteri Wanita Bercakap Menggunakan Telepon Bimbit Dalam Filem Charlie Chaplin)

  Imej seorang wanita misteri dalam filem The Circus lakonan pelawak terkenal, mendiang Charlie Chaplin pada tahun 1928 mencetuskan misteri apabila dia dilihat berbual dengan menggunakan sebuah telefon bimbit bersaiz kecil di telinganya.


  Mungkinkah dia seorang yang genius yang sedang menguji teknologi baru secara rahsia sehingga dia tidak menyangka gelagatnya yang sedang berbual seorang diri dengan tangannya seperti memegang satu alat seperti telefon bimbit telah dirakamkan oleh kamera filem berkenaan.

  Dalam imej itu, tiada sesiapa pun yang berada berhampiran dengannya melainkan seorang lelaki berpakaian sut yang berjalan di depannya.Lebih menghairankan, lenggok tubuhnya ketika bercakap seorang diri kelihatan sama dengan gaya orang yang berbual menggunakan telefon bimbit.Penemuan itu dikesan oleh pemilik koleksi filem lama, George Clark.

  Sejak penemuan itu, dia menunjukkan filem tersebut kepada lebih 100 orang namun tiada siapa yang dapat memberikannya penerangan yang meyakinkan berhubung gelagat wanita berkenaan.Ada yang berpendapat wanita itu mendengar sebuah radio kecil.Individu lain berpendapat wanita itu menunjukkan tanda-tanda menghidap penyakit schizophrenia.

  “Satu-satunya teori saya ialah wanita tersebut merupakan seorang pengembara masa yang menggunakan telefon bimbit,” kata Clark yang turut meletakkan klip video tersebut di laman perkongsian video, YouTube.

  Dalam laman YouTube itu, terdapat adegan gerak perlahan yang menunjukkan wanita itu seperti sedang bercakap menggunakan telefon bimbit semasa dia berjalan dan berhenti pada satu ketika.

  Waallahu 'alam
  sumber: carigold forum

  4 comments:

  1. guna google translate ke?

   ReplyDelete
  2. Testimoni atau trekking Ulasan panduan, rujukan dan Cadangan

   Trekking was very nice, cuaca yang indah, hari-hari yang telah lama tetapi kita telah melihat banyak Himalaya yang indah. Kami menyukai pandangan dari Gokyo dan puncak pulau ini. Kami mengucapkan terima kasih kepada panduan Bebas kami Encik Sanjib yang menganjurkan lawatan itu dengan sempurna. We loved it!. Kami mengucapkan terima kasih kepada Pemba yang mengiringi kami sebagai porter.
   -Timu dan Pimu, Perancis


    

    


   Ia adalah baik 12 hari trekking ke Langtang lembah. Panduan kami, Encik Sanjib sangat berpengalaman dan dia telah mengambil penjagaan yang sangat baik daripada kita. Cuaca adalah sempurna dan pandangan adalah menakjubkan.
   Terima kasih Sanjib untuk menganjurkan apa-apa perjalanan trekking yang sangat baik untuk kita.
   -John dan Janet, Australia

    

    


   Kami mempunyai pengalaman yang indah dalam meredah dengan meredah bebas panduan Encik Sanjib Adhikari yang sangat berpengetahuan, mesra dan mendorong kami untuk terus meredah! The penginapan telah mengaturkan untuk kita adalah sangat selesa dan makanan yang besar. Kami pasti akan mengesyorkan beliau untuk rakan-rakan kami dan pengembara lain.

   -Windy & Wandy, Newzealand

    

    


   Trekking di Nepal adalah begitu indah. Semua orang-orang pemandangan yang indah hanya unforgetable.Thanks untuk Sanjib untuk membuat 15 hari kami berjalan selamat, selesa dan penuh adventure.We suka berjalan dengan anda pada masa akan datang dan juga mengesyorkan anda frends dan travellers.Thanks lain untuk segala-galanya. Best nasib untuk masa depan anda.

   -Mitchel & Thomas, Kanada

    

    


   Saya telah exeprience besar trekking ke-Ghorepani Poon bukit. Exeprience adalah pemandangan biasa dengan panduan yang besar. Hotel dan makanan melebihi exepectation saya setiap perkara adalah lebih daripada yang saya harapkan. Saya pasti akan reccomemned untuk Sanjib kepada orang lain yang datang ke Nepal.
   -Sabina, Jerman

    

    

    


   Kami telah yang hebat dua minggu perjalanan ke kem pangkalan Everest. Panduan dan porter kami. Sanjib dan Pemba telah sangat baik dan sangat prihatin menjaga us.Sanjib adalah panduan yang sangat baik dan mengajar kita memperuntukkan tentang budaya Nepal. Pemba adalah porter cemerlang. Kami fikir dia akan membuat panduan yang sangat baik di peringkat future.The perkhidmatan daripada kedua-dua Sanjib dan Pemba adalah hebat. Mereka boleh didapati sepanjang jalan untuk membantu kami dengan apa yang kita perlu, dan kedua-dua mereka yang bernas tentang apa-apa yang kita mungkin memerlukan, air, mandi dengan makanan, tempat tinggal. Sanjib pengetahuan mengenai kawasan dan lodge bermakna bahawa kita sentiasa gembira dengan penginapan kami. Beliau mengambil hati untuk melawat tempat-tempat yang tidak selesa dan telah tinggal di rumah rasa. Sanjib mempunyai kualiti untuk menjadi cemerlang panduan dan porter dan untuk memberikan semua pelanggan beliau yang experience.We trekking indah sangat mengesyorkan beliau.
   -Nedeen & Alicha, Amerika Syarikat.
   E-mel: sanjib-adhikari@hotmail.com
   http://www.nepalguideinfo.com
   Mobile +9779841613822
   P.O. Kotak = 4453 Kathmandu Nepal

   ReplyDelete
  3. Nepal Planet trek - Perancang perjalanan anda
   Nepal Planet trek - Perancang perjalanan impian anda

   Nepal Planet Treks dan ekspedisi memberi tumpuan kepada sokongan pelanggan yang cemerlang dan perkhidmatan pada kos nilai-untuk-wang.

   Kami menawarkan perjalanan yang disesuaikan secara peribadi dan aktiviti-aktiviti yang direka untuk keperluan pelanggan.

   Dengan mengkhusus dalam menganjurkan lawatan trekking, ekspedisi gunung, mendaki puncak, berakit, paragliding, bungee jumping, Berbasikal dan bersiar-siar di Nepal, kami adalah pilihan terbaik anda untuk lawatan anda ke negara yang indah ini

   Ahli-ahli pasukan yang ramah di Nepal Planet Treks dan ekspedisi terdiri daripada pelancongan pengembaraan yang sangat berpengalaman dan Gunung pakar dengan aras yang tinggi pengetahuan praktikal anda mengenai semua Nepal yang mempunyai pengunjung.

   Hubungi kami dengan keperluan anda dan kami akan dengan sukacitanya menghantar Jadual sesuai dengan kos

   Kami memastikan bahawa anda akan mendapat masa yang paling indah dalam hidup anda apabila anda melancong dengan Nepal Planet Treks... Kami janjikan
   http://www.nepalplanettreks.com/
   http://www.nepalguideinfo.com
   Email:sanjib-adhikari@Hotmail.com
   Nepal Planet trek dan ekspedisi
   Paknajol, Thamel, KTM Nepal

   ReplyDelete
  4. Nepal Planet trek - Perancang perjalanan anda
   Nepal Planet trek - Perancang perjalanan impian anda

   Nepal Planet Treks dan ekspedisi memberi tumpuan kepada sokongan pelanggan yang cemerlang dan perkhidmatan pada kos nilai-untuk-wang.

   Kami menawarkan perjalanan yang disesuaikan secara peribadi dan aktiviti-aktiviti yang direka untuk keperluan pelanggan.

   Dengan mengkhusus dalam menganjurkan lawatan trekking, ekspedisi gunung, mendaki puncak, berakit, paragliding, bungee jumping, Berbasikal dan bersiar-siar di Nepal, kami adalah pilihan terbaik anda untuk lawatan anda ke negara yang indah ini

   Ahli-ahli pasukan yang ramah di Nepal Planet Treks dan ekspedisi terdiri daripada pelancongan pengembaraan yang sangat berpengalaman dan Gunung pakar dengan aras yang tinggi pengetahuan praktikal anda mengenai semua Nepal yang mempunyai pengunjung.

   Hubungi kami dengan keperluan anda dan kami akan dengan sukacitanya menghantar Jadual sesuai dengan kos

   Kami memastikan bahawa anda akan mendapat masa yang paling indah dalam hidup anda apabila anda melancong dengan Nepal Planet Treks... Kami janjikan
   http://www.nepalplanettreks.com/
   http://www.nepalguideinfo.com
   Email:sanjib-adhikari@Hotmail.com
   Nepal Planet trek dan ekspedisi
   Paknajol, Thamel, KTM Nepal

   ReplyDelete

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad