Terkini


Widget Komen Terkini Dengan Zoom-in Avatar Bulat

Widget Komen Terkini Dengan Zoom-in Avatar Bulat

Widget blogger yang ingin diperkenalkan kali ini ialah paparan Komen Terkini Dengan Zoom-in Avatar Bulat. Widget ini telahpun dipasang dalam blog ini, seperti dalam Live Demo di bawah.

Yang pentingnya, widget ini tidak memberatkan blog kerana hanya menggunakan gabungan CSS, Javascript dan HTML untuk mengaksess suapan RSS blog. Animasi zoom-in akan terjadi jika mouse kursor digerakkan pada ikon atau teks komen pada widget tersebut.

LIVE DEMO UNTUK BLOG INI
KOMEN TERKINI

Dapatkan Widget Ini


LIVE DEMO BLOG LAIN YANG MENGGUNAKAN WIDGET INI. (Widget terletak di footer blog) 


Bagaimana memasang widget "Komen Terkini" untuk blogger platform? Ikut arahan seperti berikut:

  • Pergi ke Blogger Dashboard
  • Klik pada Layout tab
  • Klik Add Gadget dan pilih 'HTML/Javascript'
  • Salin kod di bawah ini dan paste kan  dalam kotak berkenaan
  • Namakan widget anda, contohnya "KomenTerkini" (ikut selera anda)
HTML Kod widget Komen Terkini adalah seperti berikut:

(Masukkan kursor dalam kotak: Tekan Right Click.. Pilih Select All.. kemudian Pilih Copy.. Pastekan dalam kotak Gadget HTML/Javascript. Siap...


Setting yang boleh diubah adalah seperti berikut;

numComments  = 5, >> 5 Jumlah komen dipaparkan
showAvatar  = true, >> True = paparkan avatar (gambar) pengkomen
avatarSize  = 45, >> 45px adalah size diameter avatar
roundAvatar = true, >> true ialah avatar bentuk bulat
characters  = 40, >> 40, bilangan karakter komen.

Harap anda suka dengan widget ini..  :-)

waazin.blogspot.com | Sejak Nov-2012

12 comments:

  1. terima kasih banyak2...sy dah edit dalam blog sy...happy sgt2!

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum. thanks berkongsi ilmu. sheila nak buat, tapi malas pulak. ahhahahhaa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikummusalam Shiela.. hehe.. kalau dh mls.. tak leh nak ckp apa :p

      Delete
  3. Boleh tak kalau komen Owner Blog/Author tu di hide kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk widget ini, tiada setting utk hide komen dari blog author.

      Delete
    2. Ok. Terima kasih. Widget ni mmg sesuai dengan blog sy..

      Delete
    3. Sama-sama.. mmg cantik blog tuan, Apa nama blogger theme yang tuan guna tu?

      Delete
    4. http://blogofelih.blogspot.com/2013/05/blogger-template-mesra-seo.html

      Delete
  4. Terima kasih atas perkongsian. Kak Ain dah tambah di blog.

    ReplyDelete