Header Ads

  • Terkini

    Mengapa Komen-Komen Pembaca Begitu Berharga Kepada Blogger?

    Tentu ramai pembaca blog di luar sana yang masih tertanya-tanya, mengapa perlu menulis komen pada entri blog? Mengapa blogger suka bila entri / posting mereka ramai yang komen?


    Mengapa Komen-Komen Pembaca Begitu Berharga Kepada Blogger?
    Siapalah blogger tanpa komen dari pembaca
    Mengapa perlu respon kepada posting-posting di blog? Apakah faedahnya? Wahai pembaca yang budiman. Sebenarnya pertanyaan ini terlalu banyak jawapan yang boleh diberikan.


    Jadi di sini saya senaraikan mengapa pentingnya komen anda di blog? Mungkin ada jawapan lain yang lebih baik dari blogger lain yang lebih berpengalaman. (^_^)

    Nothing Makes a Bloggers Day Like Comments

    • Komen anda adalah satu-satunya tanda bahawa anda mengambil berat tentang apa yang ditulis oleh blogger. 
    • Dari komen anda jugalah blogger dapat mengetahui tentang kualiti postingnya baik, menarik ataupun tidak.
    • Komen anda umpama satu penghargaan kepada seorang blogger. Walaupun mungkin sedikit yang anda tulis tapi kerana komen yang sedikit itulah yang akan terus memberikan semangat kepada blogger untuk terus mencari idea menulis posting-posting lain yang lebih baik.
    • Komen anda juga akan membantu menaikkan ranking blog secara tidak langsung.
    • Siapalah blogger tanpa komen anda!
    • Komen yang baik berkemungkinan besar akan menjadikan topik tersebut popular di internet dan menjadi rujukan kepada orang lain.
    • Komen anda juga berupaya mempengaruhi orang lain untuk sama-sama memberikan komen kepada posting tersebut.

    Jadi selepas anda membaca artikel ini, janganlah hanya membaca posting di blog yang anda singgah. Berilah sedikit komen dan respon sebagai tanda perihatin dari anda kepada blogger yang bersusah-payah menghasilkan posting yang baik untuk rujukan anda juga kan!




    22 comments:

    1. Betol tu...bila orang komen kita tahu apa yang kita kurang...pendapat kita tak sama dengan pendapat merka..hihi

      ReplyDelete
    2. setuju sangat dengan entri ni.. :D

      ReplyDelete
    3. setuju sgt...baru la tak rasa syok sendiri menulis..hehe

      ReplyDelete
    4. haha berapa lah agaknya harga komen ini

      ReplyDelete
    5. memang best kalau ada orang komen kat blog kita kan.. :)

      ReplyDelete
    6. betul2... :) komen mmpu mbuat blogger utk naik taraf entri dia... huk8..

      ReplyDelete
      Replies
      1. biasa dengar naik taraf jalanraya je.. huhu..

        Delete
    7. Komen pada posting akan lebih memotivasikan blogger tu..

      ReplyDelete
    8. Hehe..betul juga tu... :)
      Bleh tmbah motivasi utk trus posting entry2 yg.menarik sbgai rujukan.brsama :)

      ReplyDelete
    9. tapi kita kena tgk dan baca betul2 apakah betul atau tidak wewebuah pnceritaan dlm blog tu.kdng2 org kita ni tgk jer blogger tu sll ttg keagamaan jer baik lurus elok tp berlakon jer lebih.apa pn nnt kn blog trbaru,SENYUMPENUHGEDIKS...x lama dah.

      ReplyDelete
    10. saya prihatin! [tetiba~] haha~

      ReplyDelete
    11. Setuju dengan posting yang dijelaskan diatas. Komentar sangat penting. Baik bagi pemilik blog ataupun si komentator itu sendiri. Disitulah indahnya blogging. Kita bisa berinteraksi satu sama lain dan menjalin tali silaturrohim.

      Bagi pemilik blog, tentu ada kepuasan tersendiri jika posting nya ada sebuah komentar. Itu artinya ada perhatian khusus yang diberikan oleh pembaca.

      Selain itu, ternyata komentar yang diberikan oleh pembaca itu dapat menyumbang keyword di search engine. Yang pada gilirannya akan mempengaruhi laman web/blog kita di Search Engine Result Page (SERP) sehingga akan meningkatkan trafik blog.

      Informasi yang sangat menarik dan memberikan wawasan untuk kita semua. Terimakasih atas sharing nya :)

      ReplyDelete

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad