TERKINI >

Keadaan Jerebu Terkini Seluruh Negara Jun 2013

Keadaan Jerebu Terkini Seluruh Negara Jun 2013

Masalah jerebu yang melanda Malaysia pada Jun 2013 telah membuatkan sesetengah kawasan mempunyai indeks pencemaran udara (IPU) melebihi 100, yang dianggap tidak sihat.

Sesetengah kawasan di negeri Johor, Melaka dan Selangor adalah antara yang mengalami nilai status IPU melebihi 100.

Pihak yang terlibat, telah mengeluarkan satu nasihat umum untuk orang ramai, terutamanya mereka yang mempunyai masalah pernafasan supaya mengelakkan aktiviti luar.

Keadaan Jerebu Terkini Seluruh Negara Jun 2013
Jerebu di Malaysia
Di Semenanjung Malaysia, keadaan berjerebu biasanya berlaku dari bulan Januari ke Februari dan Jun ke Ogos

Sebaliknya, semasa Monsun Timur Laut, angin lengas timur laut bertiup kuat dari Laut China Selatan mempunyai kelembapan tinggi sering membawa hujan di daratan, oleh itu jerebu jarang kelihatan.

Selain itu, negara jiran Singapura turut dilanda jerebu tebal yang memenuhi ruang udara negara itu ekoran kesan kebakaran hutan di Sumatera, Indonesia.

Maklumat semasa dan terkini indeks pencemaran udara Malaysia (APIMS). Orang ramai boleh mengikut laporan mengenai bacaan indeks jerebu dikawasan yang terjejas dengan melayari laman sesawang rasmi Jabatan Alam sekitar, klik pada pautan.

http://www.doe.gov.my/webportal

Laporan mengenai status yang berkaitan dikemaskini dari masa ke semasa dalam laman sesawang itu untuk maklumat orang ramai

kredit: mysumber
Terima Kasih Sudi Berkunjung | waazin.blogspot.com - Sejak Nov-2012
Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami →

Dengan hanya modal yang kecil, saya dpt menjana income sampingan untuk mengurangkan beban hidup, ditambah pula dengan ekonomi yang tidak menentu ini. Daftar secara PERCUMA, MUDAH dan PANTAS...[KLIK UNTUK DAFTAR DAN INFO LENGKAP]
FIDA JAMU SUSUK DARA
Terima kasih kerana memberikan komen yang sopan dan berhemah. Pihak admin tidak bertanggungjawab di atas sebarang komen pengunjung blog ini. Setiap komen adalah pendapat dan pandangan peribadi individu yang memberikan komen. Untuk mendapatkan maklum balas dari admin, sila gunakan komen blogger.
KOMEN FACEBOOK:
KOMEN BLOGGER:
4 Komentar untuk "Keadaan Jerebu Terkini Seluruh Negara Jun 2013"

Alhamdulillah kat sarawak nie...lom ada jerebu lagi lah..:)

wah makin teruk.kat perlis alhamdulillah tak ada lagi.terima kasih untuk info.
Reaperz.net

semoga ianya cepat berakhir.. banyak aktiviti tertangguh akibat cuaca ekstrem ni.. huhu..

keadaan jerebu di johor bahru sgt teruk.

Back To Top