Header Ads

  • Terkini

    Widget Sistem Waktu Solat Malaysia Untuk Blog

    Dah lama tak post entri tentang widget blog.. Kali ini nak kongsi widget yang saya rasa penting untuk blog bertujuan untuk mengingatkan kepada tuan punya blog dan pengunjung blog tentang waktu solat fardhu 5 waktu.


    Widget Sistem Waktu Solat Malaysia Untuk Blog

    Widget ini.. sebenarnya mudah sahaja.. cuma mengapplikasikan html dan javascript yang memang sedia ada dalam internet. Sumber coding waktu solat pula memang sedia ada dari Sistem Waktu Solat Malaysia dari JAKIM di (http://www.e-solat.gov.my/web/).



    Kelebihan widget ini adalah seperti berikut:


    1) tidak memberatkan blog (blog aku mmglah dah berat, hehe.. ) sebabnya waktu solat dipaparkan pada pop-up window setelah klik pada pautan. Ini bermakna, waktu solat tidak dipaparkan pada laman blog dan page loading hanya untuk memaparkan teks pautan (link) sahaja.

    2) Tidak perlu was-was dengan ketepatan waktu solat kerana sumber koding adalah dari JAKIM. Jika masih was-was dengan waktu solat dari JAKIM.. i don't know what to say lah.. hehe..

    3) Paparan waktu solat untuk semua kawasan seluruh Malaysia berserta Google map kawasan berkenaan plus.. maklumat masjid yang berdekatan..

    4) Widget ini juga boleh digunakan dalam wordpress self-hosted blog

    Ok nak lihat live demo, setelah pasang widget ini, pautan akan keluar seperti di bawah ini.. pautan di bawah ini.. live.. and clickable (maaflah sebab guna bahasa rojak, hehe..)


    LIVE DEMO



    Bagaimana memasang widget "Widget Sistem Waktu Solat Malaysia Untuk Blog" untuk blogger (blogspot)? Ikut arahan seperti berikut
    1. Pergi ke Blogger Dashboard
    2. Klik pada Layout tab
    3. Klik Add Gadget dan pilih 'HTML/Javascript'
    4. Salin kod di bawah ini dan paste kan dalam kotak berkenaan
    5. Namakan widget anda, contohnya "Waktu Solat" (ikut selera anda)

    WaAllahu'alam.

    5 comments:

    1. aiza tengok kat kalendar PPZ je.. dah ada waktu solat..

      ReplyDelete
    2. Penting widget ni sbb kdg2 kite ni leka depan PC

      ReplyDelete
    3. kalau dipasang di blog Indonesia bagaimana caranya kakak?

      ReplyDelete
    4. Asalam ..wah! hidup dunia kita selalu memberi..teramat hebat..terima kasih nak ambi koding ya...

      ReplyDelete
    5. Asalam admin Dunia kita..dah pasang ..lawa perkara wajib solat ..pasti akan lik..dah tengok Demo

      ReplyDelete

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad