Header Ads

 • Terkini

  Video: 28 Petugas haji dihukum pancung kerana 'penyebab' tragedi di Mina

  Mina- Nyawa dibayar nyawa itulah hukum di Arab. Dianggap lalai dalam menjalankan tugas hingga ratusan jemaah haji meninggal dalam tragedi Mina, sebanyak 28 petugas di lapangan harus menyerahkan kepala mereka di pengadilan Arab Saudi.


  28 Petugas haji dihukum pancung kerana 'penyebab' tragedi di Mina
  Kesemua 28 petugas Mina tersebut kabarnya dipancung, pada Jumaat (25/9/2015) atas perintah Raja Salman.

  Baca: 2 Video: Insiden rempuhan Mina: 717 jemaah haji terkorban, 805 cedera

  Sayangnya disebalik hukuman pancung itu ada yang mengatakan mereka dikorbankan hanya untuk menutupi kesalahan Mohammad bin Salman Al Saud yang dituduh sebagai penyebab terjadinya tragedi Mina yang mengorbankan ratusan orang jamaah haji di Mina pada Kamis, 24 September 2015.


  Mohammad bin Salman Al Saud adalah Wakil Putra Mahkota Kerajaan Arab Saudi yang sekaligus Menteri Pertahanan Arab Saudi.

  Kabar tersebut ditulis oleh surat kabar Lebanon al-Diyar. Al-Diyar menyebut bahawa beliau melakukan konvoi dengan membawa rombongan besar.

  Kehadiran Mohammad bin Salman Al Saud dengan konvoi rombongan besar itu dikatakan telah menyebabkan kekacauan dan menyebabkan terjadinya peristiwa rempuahan jemaah

  Al-Diyar menulis bahawa kehadiran Mohammad bin Salman Al Saud dengan konvoinya yang melawan arus perjalanan sebagai faktor penyebab.

  Sementara itu, Raja Salman ( Bapa kepada Mohammad bin Salman Al Saud) memberikan perintah untuk memberikan senarai nama orang yang bertanggung jawab mengatur kunjungan dan jemaah serta bertanggung jawab atas kematian jemaah. dan memerintahkan supaya mereka dikenakan hukuman pancung


  Hukuman akan dilaksanakan di hadapan jemaah haji.

  Ramai yang menganggap, para petugas yang dikenakan hukuman pancung adalah tidak adil dan zalim yang hanya dijadikan sebagai kambing hitam untuk menutup kesalahan ahli keluarga sendiri. - Sumber: kompas.com

  Tonton Video Di Bawah:


  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad