Header Ads

 • Terkini

  Kisah kemalangan sayu: Siibu sempat susukan bayinya sebelum pergi

  Cermin hadapan habis retak berderai. Mungkin pemandunya telah menemui ajal di situ juga. Ingin diceritakan, penumpang yang duduk di sebelah pemandu, seorang ibu mengalami kecederaan yang sangat parah.


  Kisah kemalangan sayu: Siibu sempat susukan bayinya sebelum pergi
  Kisah kemalangan sayu: Siibu sempat susukan bayinya sebelum pergi
  Wajahnya habis berlumuran darah. Dahinya terkopek sehingga menonjolkan tulang tengkorak. Mungkin juga akibat terhantuk pada papan pemuka kereta ditambah dengan pecahan kaca cermin hadapan.

  Ajaibnya kuasa Tuhan, bayinya selamat tetapi terpelanting ke kerusi belakang. Bayi kecil yang tidak tahu apa-apa itu meraung dan menangis. Mungkin kerana kesakitan, kesedihan, terkejut dan sebagainya.


  Sewaktu anggota bomba itu mengambil dan mahu menyelamatkan si kecil tadi, ibunya terketar-ketar dan menggigil sambil memberi isyarat kepada si kecil.

  Subhanallah, rupa-rupanya si ibu tadi mahukan bayinya bagi disusukan. Diselak bajunya dengan sedaya upaya dan disusukan si kecil itu dengan penuh rasa sayu, pilu dan kasih sayang.

  Si kecil senyap di dalam dakapan ibunya. Betapa nyamannya dakapan ibu itu sehingga mampu menenangkan sikecil yang ketakutan.

  Dengan kuasa dan izin Allah, ibu itu tiba-tiba tercungap-cungap mencari nafas, tanda ajalnya yang semakin hampir.

  Lalu terkapailah si ibu dalam keadaan yang penuh rasa tanggungjawab dan kasih sayang itu. Ya Allah, betapa pilunya situasi itu sehingga merenggut ketenangan anggota bomba tadi.

  Itu lah dia kasih sayang seorang ibu. Walau dalam keadaan bertarung nyawa dan menahan kesakitan, masih tidak melupakan tanggungjawab sebagai seorang ibu…menyusukan anak di saat-saat akhir hidupnya. Subhanallah.

  Sedihnya Cerita ini, buatkan jantung berdetak laju, air mata mengalir membasahi pipi. Inilah ibumu wahai anak, tidak sanggup lihatmu berlapar walau nyawa ibu semakin hampir di ambil.


  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad