Header Ads

 • Terkini

  Hari Ke 9: Veteran Komando Bantu Operasi Mencari Guru Besar Hilang

  Operasi mencari dan menyelamat guru besar yang hilang sejak sembilan hari lepas di Taman Seri Seruling di sini, kini turut disertai pasukan veteran komando.


  Hari Ke 9: Veteran Komando Bantu Operasi Mencari Guru Besar Hilang
  Hari Ke 9: Veteran Komando Bantu Operasi Mencari Guru Besar Hilang
  Pasukan veteran komando itu diketuai Penasihat Veteran Komando Malaysia, Datuk Shamsudin Abas bagi mencari guru besar Sekolah Kebangsaan Taman Keramat Satu, Jashah Rabu.

  Baca: Guru Besar Hilang Di Hutan Berhampiran Perkampungan Orang Asli

  Pegawai Bomba Kanan 2 Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Kubu, Bharu Razi Hasan berkata, seramai 70 orang veteran komando itu menyertai pasukan mencari dan menyelamat lain yang terdiri daripada pihak polis, Jabatan Bomba dan Penyelamat, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia, Renjer Hutan dan penduduk kampung.


  “Pasukan mencari dan menyelamat kini seramai 167 anggota termasuk 70 anggota veteran komando itu yang akan menggunakan pengalaman mereka di hutan bagi membantu pencarian itu,” katanya ketika ditemui pemberita di pusat operasi, Kampung Buluh Telur, hari ini.

  Beliau berkata pasukan mencari dan menyelamat itu kini juga dibahagikan kepada tujuh kumpulan kecil.

  Baca: Operasi Cari Guru Besar Hilang masih diteruskan dengan bantuan PGA

  “Tujuh kumpulan itu melakukan operasi mencari meliputi hutan Bukit Kutu, air terjun berhampiran Taman Milenium, pencarian dari rumah ke rumah penduduk kampung, kebun getah serta anak sungai berhampiran pusat operasi,” kata Razi.


  Jashiah, 53, kali terakhir dilihat jirannya keluar dari rumahnya pada petang Jumaat dan apabila suaminya Ruzilan Omar, 57, pulang didapati pintu rumah mereka terbuka dan guru besar itu tiada di rumah.

  Difahamkan, Jashiah menghala ke kawasan hutan simpan Bukit Kutu selepas keluar daripada rumahnya di Taman Seri Seruling dengan berjalan kaki dan menumpang kereta orang lain sejauh kira-kira 10 kilometer.


  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad