Header Ads

 • Terkini

  Havila Harmony - Kapal ketiga sertai misi pencarian pesawat MH370

  Kuala Lumpur – Sebuah lagi kapal menyertai misi pencarian pesawat Penerbangan Malaysia MH370 di kawasan paling terpencil di selatan Lautan Hindi, kata Pusat Koordinasi Agensi Bersama Australia (JACC) hari ini.


  Havila Harmony
  Havila Harmony - Kapal ketiga sertai misi pencarian pesawat MH370
  Agensi itu memberitahu Havila Harmony yang tiba di kawasan pencarian pada 5 Dis lalu menjalankan operasi pencarian menggunakan Kenderaan Bawah Air Autonomi (AUV)


  “AUV pada masa sekarang melakukan pencarian di bahagian paling sukar di kawasan pencarian yang tidak boleh menggunakan pengesan sonar dalam secara berkesan,” kata JACC dalam kenyataan.

  Penyertaan Havila Harmony dalam misi menjadikan sebanyak tiga kapal menyertai pencarian pesawat itu di dasar laut membabitkan kawasan seluas 120,000 kilometer persegi.

  Dua kapal lain yang terlibat ialah Fugro Equator dan Fugro Discovery.

  Havila Harmony dilengkapi dengan AUV Hugin 4500 yang berupaya mengeduk bahagian paling sukar di dasar laut.

  Menurut JACC lebih 75,000 kilometer persegi dasar laut sudah diperiksa setakat ini.


  Pencarian pesawat Penerbangan MH370 telah berlarutan beberapa bulan tanpa membuahkan kejayaan. Satu-satunya serpihan pesawat itu yang ditemui setakat ini ialah bahagian flaperon di pulau Perancis, La Reunion pada Julai lalu.

  Havila Harmony
  Havila Harmony

  Penerbangan MH370 yang membawa 239 penumpang dan anak kapal hilang pada 8 Mac 2014 semasa dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing.

  Berdasarkan isyarat yang diterima satelit Inmarsat, kedudukan terakhir pesawat itu dikesan di selatan Lautan Hindi, lapor Bernama.


  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad