Header Ads

 • Terkini

  Isu Vape: KP Kesihatan, Tiga Yang Lain Diarah Fail Pembelaan

  KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengarahkan Ketua Pengarah Kesihatan, Kementerian Kesihatan dan tiga yang lain memfailkan pernyataan pembelaan terhadap saman oleh Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil & Sederhana Malaysia (Ikhlas).


  Isu Vape: KP Kesihatan, Tiga Yang Lain Diarah Fail Pembelaan
  IKHLAS memfailkan saman isu vape melalui Tetuan Termizi & Co di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur, pada 28 Disember 2015 (Foto Berita Harian)

  Ia berhubung rampasan rokok elektronik atau vape milik anggota pertubuhan itu di Johor.

  Peguam Zulhasmi Zakaria, mewakili Ikhlas selaku plaintif, berkata Timbalan Pendaftar Siti Nur Shafrida Hashim memerintahkan pernyataan pembelaan itu difailkan dalam masa dua minggu bermula hari ini dan menetapkan 17 Februari untuk pengurusan kes.

  BACA: IKHLAS failkan saman ke atas KKM kerana tindakan serbu permis Vape


  Zulhasmi berkata pengurusan kes itu akan disebut di hadapan Hakim Datuk John Louis O'Hara.

  Beliau berkata pihaknya masih menunggu keputusan kerajaan pusat sama ada mahu mengharamkan vape atau tidak, ini kerana perjalanan kes itu bergantung kepada keputusan itu.

  Pada 28 Disember tahun lepas, Ikhlas memfailkan saman itu dengan menamakan Ketua Pengarah Kesihatan, Ketua Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) dan Ketua Polis Negara sebagai defendan.

  Saman itu difailkan susulan operasi bersepadu pihak berkuasa berkenaan pada

  15 Disember 2015, yang menyerbu dan merampas vape milik beberapa anggota Ikhlas di premis perniagaan di Johor yang di bawah pentadbiran MBJB, hingga menyebabkan kerugian kira-kira RM400,000.

  Dalam pernyataan tuntutan itu, Ikhlas memohon deklarasi mahkamah bahawa tindakan kesemua defendan menyerbu dan merampas rokok elektronik terdiri daripada peranti, mod dan cecair perisa milik anggota pertubuhannya, adalah tidak sah, salah dan batal.

  Mereka juga memohon deklarasi mahkamah supaya pengharaman vape melalui penguatkuasaan peringkat negeri terutama melalui pihak berkuasa tempatan, MBJB adalah ultra vires dan bertentangan dengan undang-undang.

  Selain itu, plaintif juga memohon deklarasi mahkamah supaya defendan-defendan dilarang menyerbu, merampas dan mengkompaun anggota pertubuhan itu berkaitan perniagaan atau kelengkapan vape, serta diarahkan memulangkan barang yang dirampas dalam masa tujuh hari dari tarikh perintah dibuat.


  Ikhlas mendakwa sehingga kini, tiada apa-apa pendakwaan dilakukan ke atas anggotanya, yang didakwa kononnya melanggari Akta Racun 1952 atas dakwaan cecair perisa vape mengandungi racun terkawal nikotin atau mengandungi dadah terlarang, yang dinafikan pertubuhan itu.

  Pertubuhan itu mendakwa tindakan MBJB, yang enggan mengeluarkan lesen perniagaan kepada peniaga vape, adalah tindakan mala fide, melampaui batas kuasa undang-undang serta bertentangan dengan hak-hak warganegara yang dijaga oleh Perlembagaan Persekutuan.

  Mereka menuntut ganti rugi am dan ganti rugi khas, ganti rugi teladan dan ganti rugi teruk sebanyak RM1 juta, faedah serta relif yang difikirkan sesuai oleh mahkamah. - Bernama


  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad