Header Ads

 • Terkini

  Malaysia tempat ke 3, rangking skandal rasuah paling teruk di dunia

  Malaysia telah dinamakan sebagai antara enam negara yang mempunyai “skandal rasuah paling teruk” di dunia bagi tahun 2015. ‘Anugerah’ itu diberikan oleh foreignpolicy.com – sebuah bahagian di bawah Washington Post Company – dalam laporannya dua hari lalu.


  Malaysia tempat ke 3, dalam rangking skandal rasuah paling teruk di dunia
  Malaysia tempat ke 3, dalam rangking skandal rasuah paling teruk di dunia
  Laporan itu, antara lain menyatakan bagaimana pemimpin-pemimpin terpalit dalam skandal rasuah besar-besaran, hakim mahkamah tinggi dan juga mereka yang mengendalilakn industri bola sepak dunia lapor Malaysiakini.


  Bagi skandal rasuah, Malaysia berada di tangga ketiga, di belakang Federation Internationale de Football Association (FIFA) dan Nigeria.

  Honduras dan Guatemala mengambil tempat keempat, manakala hakim-hakim di Ghana dan Perhimpunan Agung Bangsa-bangsa Bersatu berada di tangga kelima dan keenam.

  Menurut laporan itu, Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama berada dalam kedudukan yang janggal apabila beliau melawat Malaysia bulan lalu.

  Ini kerana empat bulan sebelum itu, akhbar The Wall Street Journal melaporkan bahawa AS$700 juta (kira-kira RM3 bilion) dimasukkan ke dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.


  Dana AS$700 juta yang didakwa datangnya dari wang pelaburan negara itu mengaitkan Najib secara langsung dengan firma yang dicetusan ilhamnya – 1MDB. - MalaysiaKini


  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad