Terkini


Gadis 15 tahun mangsa rogol diperkosa kali kedua di hospital

Gadis 15 tahun yang tidak disiarkan namanya itu mendakwa, dia dirogol untuk kali kedua oleh seorang pengawal keselamatan Kolej Perubatan dan Hospital Mahatma Gandhi (MGMCH) di bandar Jamshedpur.


Gadis 15 tahun mangsa rogol diperkosa kali kedua di hospital
Seorang mangsa rogol didakwa diserang secara seksual buat kali kedua di sebuah hospital di India ketika sedang mendapatkan rawatan. – Gambar IndianExpress
Dia mendakwa dirogol kali kedua selepas beberapa hari dimasukkan ke hospital berkenaan selepas diperkosa seorang remaja di kawasan tempat tinggalnya, lapor The Independent.


Hospital awam di India sering sesak dan mempunyai kawalan keselamatan yang longgar.

Selain itu, anggota polis Superintendent Chandan Jha memberitahu AFP bahawa pengawal keselamatan tersebut telah ditangkap dan gadis itu pula dipindahkan ke sebuah “hospital yang terbaik” di bandar itu untuk rawatan lanjut.

BACA: Kes Rogol Menyebabkan India Dianggap Negara Bahaya Bagi Wanita

“Kami mendaftar kes ini… dan kini menunggu laporan perubatan gadis itu,” kata Chandan.

Kes itu timbul selepas protes besar-besaran di Kolkata pada Jumaat yang diketuai oleh kumpulan hak asasi progesif wanita India AIPWA.

Ekoran bantahan itu, tiga lelaki dihukum mati kerana disabitkan kesalahan merogol beramai-ramai dan membunuh seorang wanita berusia 20 tahun pada 2013.

BACA: Akhirnya Pembunuh Dan Perogol Pelajar Di India Ke Tali Gantung

Gangguan seksual dan keganasan terhadap wanita di India mendapat perhatian serius selepas insiden rogol beramai-ramai dan membunuh pelajar fisioterapi, Jyoti Singh di Delhi selepas wanita tersebut dan kawan lelakinya diserang dalam bas pada 2012.

Kes itu menarik perhatian nasional terhadap nasib wanita dan ramai yang menuntut hukuman yang lebih berat ke atas perogol. - AgensiNo comments