Header Ads

 • Terkini

  Lima Wartawan TMI Disiasat Bawah Tiga Akta

  KUALA LUMPUR: Lima wartawan dari The Malaysian Insider (TMI) disiasat di bawah tiga akta selama empat jam di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman hari ini.


  Lima Wartawan TMI Disiasat Dawah Tiga Akta

  Lima wartawan itu adalah Pengarang dan Ketua Pegawai Eksekutif portal berita itu, Jahabar Sadiq; Pengarang Urusan Lionel Morais; Penolong Pengarang Berita V Anbalagan; dan Penyunting Berita, Abdar Rahman Koya dan Srihanasham Noordin.

  Ketika ditemui pemberita, Jahabar berkata kesemua mereka telah memberi kenyataan kepada polis dan pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).


  Menurut beliau, mereka disiasat di bawah Sekyen 124 (I) Kanun Keseksaan; Seksyen 8 (a) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984; dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

  “Kita sudah beri keterangan kira-kira 4 jam bersama polis dan SKMM,” katanya kepada pemberita. Mereka tampil beri keterangan kepada polis bermula jam 3.15 petang.

  “Kami telah beri keterangan seorang-seorang. Namun kita tidak pasti sama ada akan dipanggil semula atau tidak.”

  Dalam pada itu Jahabar juga berharap laman portal TMI tidak disekat oleh SKMM lagi.

  Akses kepada laman web TMI disekat petang semalam oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM), di bawah Seksyen 263(2) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 atas sebab melanggar Seksyen 233 akta yang sama, berhubung penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian.

  Malam tadi, dua anggota Panel Penilai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menafikan terlibat dengan laporan dan sumber yang tidak dinamakan The Malaysian Insider dalam satu makalah bertajuk “Enough proof to charge Najib over SRC, says MACC oversight committee”.


  Susulan daripada itu, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata polis akan memanggil ketua pengarang The Malaysian Insider dan menyiasat laporan “yang mengelirukan rakyat” itu. - FMT


  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad