Header Ads

 • Terkini

  Selepas Anak, Kini Giliran Isteri Ahmad Bashah Pula Bermadah

  Hizam, 56; berkata suaminya yang dikahwini sejak 1981 itu sentiasa bersikap terbuka menerima apa sahaja teguran dan kritikan yang dilontarkan masyarakat terhadapnya.


  Selepas Anak, Kini Giliran Isteri Ahmad Bashah Pula Bermadah
  Selepas Anak, Kini Giliran Isteri Ahmad Bashah Pula Bermadah
  Katanya walaupun sentiasa menerima kritikan negatif daripada masyarakat termasuk dalam krisis membabitkan jawatan Menteri Besar Kedah sejak 20 Januari lepas, namun beliau tidak pernah ambil hati atau berdendam dengan sesiapa.

  “Dia (Ahmad Bashah) memang macam tu… Apa sekalipun kritikan yang diberikan, dia akan terima sahaja dan tidak pernah bersuara kerana sudah faham asam garam dalam bidang politik ini. Mana ada ahli politik yang tidak dikritik, jadi terima sahaja apa yang orang cakap.


  “Dia seorang yang kuat, jadi ini (kritikan) tidak akan mematahkan semangatnya. Sejak muda dia terpaksa menggalas tanggungjawab menjaga adik-beradiknya selepas kematian ayahnya, jadi dia memang seorang yang kuat,” katanya kepada pemberita selepas Istiadat Pengurniaan Pingat di Istana Anak Bukit, Khamis.

  Baca: Luahan anak bongsu Ahmad Bashah apabila ayahnya diejek dan dihina

  Beliau berkata empat anak perempuannya, Anis Hafina (34); Amira Hazwani (29); Aliya Hanani (28) dan Azira Hafizah, 25, turut memainkan peranan dalam memberi sokongan padu kepada suaminya ketika berdepan saat sukar dalam karier politiknya.

  “Mereka pun selalu bagi sokongan kepada dia supaya kuat dan kami juga telah mendidik anak-anak supaya jangan berdendam. Memang diakui ini merupakan dugaan dan kritikan paling teruk yang terpaksa diterima sepanjang tempoh 40 tahun penglibatan dia dalam bidang politik, namun kami sentiada berserah kepada Allah.

  “Selain itu, ramai kenalan yang memberi kata-kata semangat yang banyak menasihatkan saya supaya banyak bersabar,” katanya merujuk kepada kritikan banyak pihak di media sosial terhadap Ahmad Bashah berikutan desakannya yang mahu bekas Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Tun Dr. Mahathir digantikan.

  Ahmad Bashah, 66; yang merupakan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bakar Bata, mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Kedah ke-12 di Istana Anak Bukit pada Khamis.

  Beliau merupakan antara pemimpin UMNO negeri yang paling kanan apabila menjadi anggota ADUN Bakar Bata (dahulu Alor Merah) untuk lima penggal sejak 1995. Beliau juga pernah menjadi Exco kerajaan negeri selama dua penggal sejak 1999 hingga 2008.

  Selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) pada 2013, Ahmad Bashah dilantik sebagai Senator dan juga Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan. Beliau melepaskan kedua-dua jawatan itu semalam selepas diumumkan menjadi Menteri Besar Kedah. – BERNAMA  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad