Header Ads

 • Terkini

  Tradisi Kahwin Dengan ‘Hantu’ Semakin Menjadi-jadi

  BEIJING - Penduduk Shanxi di China yang kematian ahli keluarga perempuan, mula ‘tidak senang duduk’ apabila kegiatan mencuri mayat wanita di wilayah itu untuk dijadikan sebagai pasangan pengantin kepada mayat lelaki bujang, kembali menjadi-jadi sejak kebelakangan ini.


  Tradisi Kahwin Dengan ‘Hantu’ Semakin Menjadi-jadi

  Portal Mirror.co.uk memetik kenyataan Timbalan Pengarah Polis Daerah Hongtong, Lin Xu sebagai berkata, ‘perkahwinan hantu’ itu telah mengakibatkan sekurang-kurangnya 36 mayat wanita hilang dari kubur sejak tiga tahun lalu.

  Ini berlaku kerana masyarakat di China mempercayai lelaki bernasib malang sekiranya mati tanpa berkahwin.


  Oleh itu, bagi mengelak nasib buruk, keluarga si mati akan mencari ‘pasangan’ kepada mayat ahli keluarga lelaki yang masih bujang.

  Rangka wanita yang dicuri akan diikat dengan wayar logam sebelum dipakaikan dengan set persalinan dan dikebumikan di sebelah mayat si lelaki.

  Kegiatan mencuri rangka wanita itu mengakibatkan keluarga mang­sa cuba untuk mengesan semula mayat keluarga mereka termasuk terpaksa menanam ahli keluarga perempuan yang meninggal dunia berhampiran rumah.

  Seorang mangsa yang kehilangan mayat ahli keluarga perem­puan, Guo Qiwen memberitahu, dia masih mencari mayat ibunya yang dicuri beberapa minggu lalu.

  “Saya telah membelanjakan sebanyak 50,000 yuan (RM31,547) untuk mencari mayat ibu. Saya berasa sedih dengan kehilangan mayat ibu saya,” katanya.

  Kepercayaan ‘mengahwinkan’ mayat lelaki bujang dengan mayat wanita merupakan tradisi yang diamalkan masyarakat China sejak zaman pertengahan sehinggalah aktiviti itu diharamkan semasa pemerintahan pemimpin komunis China, Mao Zedong pada 1949.

  Namun, oleh kerana makin ramai penduduk yang menjadi kaya, amalan mencuri mayat wanita muncul semula di kawasan pedalaman di wilayah Shanxi dan Henan.


  Mengikut undang-undang China, individu yang mencuri mayat boleh dipenjarakan sehingga tiga tahun dengan kes terbaharu melibatkan penahanan tiga lelaki yang cuba menjual satu mayat wanita pada harga 145,382 yuan (RM145,382). - UTUSAN/Agensi


  1 comment:

  1. PERKIDMATAN :
   URUSAN DI THAILAND DAN MALAYSIA

   MENGURUSKAN NIKAH DI THAILAND * POLIGAMI * KONSUL * KEDUTAAN * MENYELESAIKAN MASALAH SIJIL PALSU * SIJIL NIKAH BACKDATED * MENYELESAI MASALAH SINDIKET * MENYELESAI MASALAH DAFTAR ANAK DI JPN * BLACKLIST/TIADA PASSPORT * MSLH PENGESAHAN SIJIL NIKAH / CERAI * MASALAH DFTAR DI MALAYSIA * WALI HAKIM * NIKAH WARGA ASING * KHIDMAT PEGUAM SYARIE * MASALAH TALAK 3 * NIKAH MUALLAF *
   URUS PASANGAN MASUK ISLAM * FASAKH *
   ( BERPENGALAMAN MENIKAHKAN SELEBRITI DAN ORANG KENAMAAN )
   * BILIK KHAS UNTUK VIP / ARTIS / SELEBRITI *

   MENGURUS MASALAH PERNIKAHAN DI THAILAND / INDONESIA / PENDAFTARAN DI MALAYSIA
   AGENCY NIKAH SIAM YANG MERANGKUMI SEMUA ASPEK A TO Z

   ReplyDelete

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad