Header Ads

 • Terkini

  Tuan Rumah Terkejut Melihat Rumah Yang Disewakannya.. Anda Pasti Tak Percaya

  Ini adalah cerita seorang pakcik datang melawat melawat rumah sewanya bersama isteri. Mereka datang melawat kerana penyewa dikatakan tidak membayar sewa rumah dan ingin mengetahui masalah sebenar. Ikuti cerita seterusnya.


  Tuan Rumah Terkejut Melihat Rumah Yang Disewakannya.. Anda Pasti Tak Percaya

  Makcik dan pakcik saya di Johor Bahru telah menyewakan sebuah rumah flat kepada sepasang suami isteri. Tetapi beberapa bulan kebelakangan ini, duit sewa rumah tertunggak.

  Hari ini, pakcik saya telah pergi ke rumah sewa mereka untuk bertanyakan keadaan penyewa. Manalah tahu, mungkin mereka ada masalah sehingga tidak dapat membayar sewa.


  Sampai saja di depan pintu, pakcik saya memanggil penyewa dari luar. Pintu rumah diketuk berkali-kali, namun tidak berjawab.
  Jiran di depan rumah memberitahu bahawa rumah itu sudah lama tiada penghuni.

  Apabila pakcik saya membuka pintu, astaghfirullahalazim. Hampir terduduk pakcik saya melihat ekadaan di dalam rumah itu.
  ‘Astaghfirullahalazim, jahanam rumah sewa aku, penuh satu rumah sampah!’

  Itulah rumah pertama pakcik dan makcik saya beli selepas mereka berkahwin pada 26 tahun yang lalu. Rumah yang dibayar dengan titik peluh mereka bekerja. Itu juga adalah rumah dimana sepupu saya membesar. Sampai hati sungguh pasangan yang tidak bertanggungjawab itu.


  Pengajaran untuk semua, kalau sewakan rumah, buat cara di barat. Ada perjanjian legal, ada dokumen penyewa yang lengkap, ada guarantor dan nyatakan pemilik rumah ada hak untuk buat pemeriksaan.

  YANG SEWAKTU DENGANNYA: Manshiyat Naser bandar sampah Sarap - Paling Kotor di Dunia (11 Foto)

  Kepada pasangan berkenaan, perbuatan khianat anda mungkin tidak dibalas di dunia tetapi ingat, doa-doa orang yang anda aniaya itu pasti didengar Allah dan kami yakin balasan Allah itu pasti. Mohon viralkan dan nama penyewanya ialah Mardiah Sitam. – Ahmad Dhani Issarezal


  Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad