Header Ads

 • Terkini

  Serbu Majlis Mak Nyah, Peguam Mahu Saman JAWI

  Peguam, Siti Zabedah Kasim sedang mempertimbangkan untuk mengambil tindakan terhadap Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) susulan serbuan yang dilakukan ketika acara mengumpul dana bagi komuniti transgender.


  Peguam, Siti Zabedah Kasim
  Peguam, Siti Zabedah Kasim
  "Kami sedang mengumpul peguam untuk merangka pelan tindakan seterusnya.

  "Kami akan menyaman bukan sahaja JAWI, tetapi mana-mana pihak terlibat dalam insiden itu," katanya kepada The Star Online pada Selasa.

  Dilaporkan kira-kira 10 pegawai JAWI hadir pada majlis berkenaan yang berlangsung di sebuah hotel di ibu negara pada Ahad pada pukul 10 malam.

  BACA: VIDEO: Ditangkap Dihina Untuk Apa? – Luahan ‘Wanita Jadian’ Yang Trauma Dengan Tindakan JAWI

  Siti Zabedah yang menerima anugerah The Star's Golden Hears tahun lalu berkata, pegawai terlibat telah menghalang semua laluan dan menjadikan mereka umpama banduan.


  Beliau turut menghubungi pihak polis bagi memaklumkan kejadian itu.

  Penganjur majlis berkenaan yang dikenali sebagai Ira ditahan JAWI dan dibebaskan pada hari berikutnya.

  "Ada beberapa isu yang perlu diketengahkan termasuk prosedur penahanan dan menyerbu ruang majlis yang tidak dipatuhi pihak berkuasa agama itu," katanya.

  Menurut Siti Zabedah lagi, pegawai Jawi memberitahu bahawa Ira akan didakwa pada 5 Mei ini kerana mengingkari arahan pihak berkuasa agama dan menggalakkan maksiat mengikut Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah Persekutuan 1997.

  Sumber: mStar  Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:


  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad