Header Ads

 • Terkini

  Kematian Meningkat Di Aleppo Akibat Serangan Tentera Regim Bashar Asad

  ALEPPO, Selasa – Jumlah mangsa yang terkorban akibat pengeboman yang dilakukan oleh tentera regim Bashar Asad sejak 22 April lalu dilihat semakin meningkat.


  Kematian Meningkat Di Aleppo Akibat Serangan Tentera Regim Bashar Asad

  Lebih 250 orang awam telah terkorban dan angka ini terus meningkat setiap hari manakala ribuan lagi terpaksa keluar menyelematkan diri.

  Menara Masjid Umayyah yang dibina pada kurun ke-8 dan diiktiraf sebagai tapak warisan dunia Unesco di Aleppo turut musnah teruk selepas terkena bedilan bom tentera. Ini kerana tentera pembebasan menjadikan kawasan itu sebagai markas dan kubu.


  Menurut Pemantau Hak Asasi Syria (SOHR) pada 28 April lebih kurang 18 orang telah terkorban akibat serangan roket dan meriam ke arah kejiranan manakala 20 orang telah terkorban akibat serangan udara rejim di daerah menjadikan jumlah terkorban lebih kurang 38 orang.

  Sementara itu, beberapa hashtag seperti #AleppoIsBurning dan #MakeFacebookRed telah dilancarkan oleh pengguna media sosial sebagai tanda bantahan serangan dilakukan ke atas rakyat yang tidak bersalah. – Agensi

  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad