Header Ads

 • Terkini

  Kisah Cinta Abadi Noriah-Hasmuni Selepas 30 Tahun Terpisah Kini Hanya Tinggal Kenangan

  Timbalan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi Datuk Noriah Kasnon dan suaminya Asmuni Abdullah merupakan mangsa nahas helikopter di Sarawak. Mereka yang baru sahaja berkahwin selama lapan bulan selepas 30 tahun terpisah namun kini hanya tinggal kenangan.


  Kisah Cinta Abadi Noriah-Hasmuni Selepas 30 Tahun Terpisah Kini Hanya Tinggal Kenangan

  Walaupun cinta mereka telah berputik sejak zaman remaja, pasangan ini hanya ditakdirkan mengikat pertalian sebagai suami isteri pada September lalu selepas bertemu di Facebook.

  BACA JUGA: SEBAK! Inilah Pesanan Terakhir Noriah Kasnon Sebelum Menaiki Helikopter

  Adik lelaki Noriah, Saiful Baharim, 44, mengimbas kembali bagaimana pasangan ini harus berpisah selama lebih 30 tahun lalu selepas ibu mereka menghalang hubungan cinta mereka.

  "Mereka belajar di sekolah rendah yang sama di SK Sungai Burong di sini. Mereka mahu berkahwin apabila tamat sekolah menengah tetapi ibu tidak benarkan dengan alasan pelajaran adalah lebih penting.

  "Akhirnya, cinta mereka terkubur dan masing-masing melanjutkan pengajian di peringkat tinggi.

  "Asmuni pergi ke Amerika Syarikat untuk belajar seni bina manakala Noriah belajar undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia," katanya ketika ditemui di rumah keluarga itu kampung di Batu 12, Sungai Burong.

  Beliau berkata kedua-dua mereka terputus hubungan dan Noriah kemudian berkahwin dan dikurniakan lima orang anak daripada tiga perkahwinan, termasuk seorang anak angkat lelaki berusia tiga tahun.


  Asmuni juga telah mempunyai empat orang anak dan menetap di New York selepas menamatkan pengajiannya.

  Saiful berkata, pasangan itu hanya menyambung semula hubungan mereka pada awal tahun lalu apabila Noriah mengadakan perhimpunan untuk alumni sekolah rendah beliau melalui Facebook.

  Menyedari bahawa mereka masih mempunyai perasaan antara satu sama lain, mereka terus berhubung dan akhirnya berkahwin pada September lalu.

  "Ia benar-benar sebuah kisah cinta abadi kerana mereka saling mencinta sejak kecil," katanya sambil menunjukkan gambar-gambar lama Noriah dan Asmuni semasa zaman kanak-kanak dan remaja.

  Kakak Noriah, Sunarsih, 55, berkata kakaknya lebih gembira selepas berkahwin dengan Asmuni dan pernah bercakap untuk meninggalkan politik bagi memberi tumpuan kepada keluarganya.

  "Beliau telah memberitahu kami bahawa ini adalah penggal terakhir beliau sebagai Ahli Parlimen Sungai Besar," katanya.

  Anak saudara Noriah, Ummu Hani Asaidah Abdullah berkata, sebagai individu yang membantu menjaga anak angkatnya, Adam Mukhriz, beliau bimbang apabila kanak-kanak itu sering bertanya tentang ibunya.

  "Kadang-kadang, dia hanya termenung jauh dan terus bertanya di mana mamanya berada.

  "Saya tidak tahu apa lagi apa yang patut dikatakan melainkan memberitahunya bahawa mama yang akan balik nanti," katanya, sambil menambah Adam sangat rapat dengan ibunya.

  Takziah kepada kedua-dua keluarga mangsa. Semoga mereka menerima kehilangan ini sebagai satu ujian dari Allah s.w.t.
  ------------
  Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad