Header Ads

 • Terkini

  Nenek 70 Tahun Bertemu Jodoh Kali Keempat

  KUALA TERENGGANU – Setelah hampir setahun hidup berseorangan selepas kematian suami, nenek kepada 11 orang cucu akhirnya bertemu jodoh dengan pasangannya dan selamat melangsungkan perkahwinannya buat kali keempat.


  Nenek 70 Tahun Bertemu Jodoh Kali Keempat
  Ramlah (kiri) mencium tangan Mohd Yassin sebaik selesai majlis akad nikah di kediamannya di Kampung Kedai Buluh, di sini, semalam.
  Ramlah Omar, 70, melangsungkan perkahwinan bersama Mohd Yassin Sulong, 75 di kediamannya di Kampung Kedai Buluh, di sini.

  Pada majlis itu, pasangan lelaki menyerahkan mas kahwin berjumlah RM2,000, sebentuk cincin, kain sembahyang dan beberapa hantaran lain yang turut menyerikan lagi suasana majlis.

  Pasangan itu selamat disatukan oleh jurunikah, Manan Ali dari Kampung Undang sekitar jam 10 malam tadi (semalam) di hadapan kira-kira 100 tetamu terdiri daripada ahli keluarga terdekat, saudara dan jiran yang hadir dan turut memeriahkan suasana majlis akad nikah itu.

  Menurut Ramlah, sebelum ini dia juga ada niat untuk berkahwin kerana sunyi hidup seorang diri, tetapi mungkin belum tiba masanya lagi.

  “Tok ada niat untuk mendirikan rumah tangga setelah kematian suami, tetapi mungkin ketika itu belum bertemu jodoh yang sesuai.

  “Alhamdulillah, akhirnya ada pasangan yang sesuai dengan Tok untuk menghabiskan sisa-sisa hidup,” katanya.

  Sementara itu, anak angkat Ramlah, Zaimah Dollah, 40, berkata, dia tidak menyangka pertemuan secara tidak sengaja antara Ramlah dan Manan di Kampung Sungai Serai, Kampung Binjai Rendah akhirnya membawa kepada pertemuan antara dua hati pasangan itu.

  “Mulanya, saya bersama anak-anak dan mak saya ke Taman Awam Lagun, Kuala Ibai untuk teman anak mandi-manda, tetapi cuaca ketika itu agak panas dan orang ramai jadi kami membatalkan niat untuk mandi-manda di situ dan pergi ke Kampung Sungai Serai.

  “Kebetulan hari pun hampir petang dan anak-anak masih ingin mandi-manda, jadi, kebetulan ketika itu ayah (pengantin lelaki) ada di kawasan itu dan menegur kami. Jadi dari situlah bermulanya pertemuan antara pasangan ini,” katanya.


  Zaimah berkata, perkahwinan itu sedikit sebanyak dapat mengubati kesunyian Ramlah kerana sebelum ini, ibu angkatnya itu hanya tinggal sendirian setelah ketiga-tiga anaknya besar dan telah berumah tangga.

  “Kalau sebelum ini saya menemani dia kerana saya tinggal dan menyewa berdekatan kediamannya. Setelah dia berkahwin mungkin akan mengisi kesunyiannya sebelum ini.

  “Saya harap dia dapat dijaga dengan baik dan berharap agar dia akan selalu bergembira dengan perkahwinan ini,” katanya.

  Zaimah berkata, ketika pertemuan pertama pasangan itu, Mohd Yassin yang mempunyai 25 cucu juga baharu sahaja kematian isteri dan turut mengakui sunyi hidup seorang setelah enam anaknya telah dewasa dan berkeluarga.

  “Mungkin itu adalah salah satu faktor yang menjadi titik tolak kepada penyatuan hati pasangan ini dan kami sebagai ahli keluarga berbesar hati dengan kehadiran ayah baharu dalam keluarga ini,” katanya.-sinar harian

  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad