Header Ads

 • Terkini

  Video: Ngeri, Ulat Bersarang Dalam Kepala Lelaki Yang Masih Sedar

  London – Seorang lelaki dipercayai menetap di Amerika Selatan terpaksa menanggung penderitaan apabila sejumlah ulat berenga yang masih hidup bersarang di dalam kepalanya.


  Video: Ngeri, Ulat Bersarang Dalam Kepala Lelaki Yang Masih Sedar

  Lelaki yang tidak didedahkan identitinya itu dipercayai menghidap penyakit cerebral myiasis iaitu jangkitan daripada larva lalat jenis Cochliomyia hominivorax.

  Satu klip video yang dimuat naik di internet menunjukkan sejumlah ulat berenga dilihat masih hidup di dalam luka di kepala lelaki itu. Luka itu dipenuhi nanah dan darah.

  Video berdurasi 22 saat itu ditonton beribu-ribu kali sejak dimuat naik kelmarin oleh pengguna internet yang dikenali sebagai Mr Smith305 di laman perkongsian web, Liveleak.


  Lazimnya, jangkitan larva lalat itu berlaku di kawasan tropika dengan hanya lapan kes cerebral myiasis dilaporkan di seluruh dunia.

  “Larva Cochliomyia hominivorax merupakan sejenis lalat yang gemar memakan daging manusia sekali gus boleh memusnahkan tulang dan tisu muka, hidung serta mata jika tidak dirawat dengan segera.

  “Malah, larva lalat itu boleh menyebabkan jangkitan pada otak sehingga boleh membawa maut,”kata seorang doktor yang enggan dikenali.

  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad