Header Ads

 • Terkini

  Garis Panduan Tugasan Sejarah PT3 2016 Akan Dikemas Kini

  PUTRAJAYA - Lembaga Peperiksaan (LP) akan memperkemaskan lagi bentuk penerangan dan garis panduan tugasan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) bagi subjek Sejarah tahun 2016, demikian menurut kenyataan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).


  Lembaga Peperiksaan Malaysia

  Dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini, LP dan KPM mengambil perhatian serius dan mengakui telah berlakunya kesesakan kepada murid-murid dalam menyelesaikan kerja lapangan Sejarah PT3.

  "LP menerima baik serta merakamkan ucapan terima kasih atas pandangan semua pihak bagi meningkatkan keberkesanan pelaksanaan tugasan pentaksiran termasuk tugasan Pelbagai Instrumen Sejarah PT3 tahun 2016," kata kenyataan itu lagi.

  Arahan yang dikeluarkan sebelum ini mewajibkan pelajar di sekitar ibu negara yang melaksanakan Tugasan PT3 bagi subjek Sejarah untuk mendapatkan tandatangan di Jabatan Warisan Negara.


  [ARTIKEL BERKAITAN: Perlaksanaan Tugasan Sejarah PT3 Bakal Dikaji Semula]

  Ekoran arahan itu Presiden Majlis Permuafakatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasional (PIBGN), Prof Madya Datuk Dr Mohamad Ali Hassan dilaporkan mendakwa arahan sedemikian tidak praktikal dan mungkin menyusahkan segelintir ibu bapa untuk menghantar anak mereka ke jabatan itu.

  Mohamad Ali berkata kaedah mendapatkan tandatangan itu bukan satu keperluan utama untuk kerja kursus memandangkan banyak lagi kaedah lain yang lebih sesuai untuk membantu mereka. - Bernama

  Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad