Terkini

“Jangan Hina Orang Muka Berjerawat. Anda Tak Tahu Apa Yang Kami Lalui”

Ada baca kisah viral adik yang salah produk dan daripada muka flawless terus breakout? Breakout yang bukan calang-calang siap dengan pakej nanah! Jangan hina orang muka berjerawat!.. Anda tak tahu apa yang mereka lalui...


“Jangan Hina Orang Muka Berjerawat. Anda Tak Tahu Apa Yang Kami Lalui”

Hina bukan hanya keluar dari mulut, tapi dari pandangan. Hanya kami yang pernah rasa tahu. Pandang jerawat kita tu dengan penuh jijik.

Pernah kawan saya yang turut ada masalah jerawat cerita kawan pejabat sampai tegur “Eee akak GELI lah tengok muka kau. Seriau tengok nanah tu.” Nasib kawan saya jenis telinga tebal. Kalau saya pasti dah menangis dalam toilet!

Nak tahu apa sudahnya?

Nak tahu apa sudahnya? Dengar cerita tak lama lepas tu muka kakak tu naik ruam-ruam kecik. KARMA!

Ada orang muka dari baby sampai tua tak ada jerawat naik. Kulit halus mulus tak pakai apa.

Ada orang muka dari baby halus mulus sampai remaja berubah disebabkan hormon.

Ada orang kejap flawless kejap singgah pula jerawat tu. Kenapa perlu perkecilkan orang lain?



Masa Allah uji saya selama 3 bulan naik jerawat teruk, baru saya faham apa rasa ada masalah kulit. Kawan-kawan bahan tak sudah. Trust me, saya elak jumpa kawan dan tak hadiri sebarang majlis kahwin. Sebab?


Soalan wajib :

“Weh, kenapa dengan muka kau! Dulu okay je kan?”

Pernah seorang rakan sepejabat ni, kerja dia hari-hari tegur keadaan muka saya.

“Sab, kau pakai lah QU PUTEH teruk sangat muka kau ni!”

“Ish, kau ni makan macam-macam patut lah muka teruk.” (Masa ni saya tengah makan nasi lemak. Berjujuran air mata masa makan. Punya sedih)


“Sab, kau ada baca tak paper pasal sorang artis dia fobia dengan jerawat? Kau tak fobia ke?”

“Kau ni tak basuh muka ke apa Sab?”

Dan semua dialog dihamburkan depan orang ramai dan suara yang kuat! Kalau anda ditempat saya waktu itu, apa rasa anda? Sakitnya lebih perit dari kena tinggal boyfriend!

Tapi saya puji self esteem adik tu. Dia tunjukkan satu Malaysia keadaan kulit sebenar dia. Berbeza dengan saya, hanya berani release keadaan kulit saya masa kulit sudah pulih sepenuhnya. I salute you!

Kalau hari ni muka anda flawless mulus, jangan hina yang ada masalah kulit. Awak tak tahu pada bila masa dan ketika Allah tarik nikmat-Nya. Saya sudah lalui.

Dari seorang kaki selfie, saya jadi benci pada kamera! Kalau ambil pun jarak jauh dan mesti filter.

Balik rumah masuk bilik terus pandang telek muka depan cermin. Tengok muka down, sedih terus tidur. Berjam-jam masa habis picit jerawat! Saya stop workout, bisness saya slow. Saya malu sangat nak jumpa orang!



Nasihat saya :-

  1. Amalkan makanan sihat
  2. Jauhi kekacang
  3. Ayam dan ikan yang disuntik hormon (contoh: ikan keli)
  4. Berhenti guna sebarang foundation / compact powder (tak ada masalah untuk guna lipstik/ makeup mata/ browliner
  5. Wajib pakai sunblock
  6. Ambil vitamins yang bersesuaian
  7. Rawatan ais – sapu muka dengan ais setiap pagi dan malam, lebihkan ais pada kawasan jerawat!
  8. Pastikan barangan penjagaan kulit anda bebas merkuri
  9. Tukar sarung bantal/ cadar dengan kerap
  10. Tahan tangan dari gatal picit. Please!

Berhentilah...

BERHENTI hina orang ada jerawat
BERHENTI hina orang badan besar
BERHENTI hina orang kulit gelap

Tolong berhenti patahkan semangat dan downkan orang lain sebab awak tak tahu bila masa awak akan tiba.

Bagi yang tengah struggle dengan masalah kulit, percaya saya ia akan selesai. Sooner or later. Cepat atau lambat. Yang pasti, KUAT & SABAR!

Yang Ikhlas,
Kakak yang pernah mukanya breakout.

Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

No comments