Header Ads

 • Terkini

  “Kerajaan Pandang Serius Saman Sivil Dikemukakan AS” - PM

  KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaan memandang serius terhadap saman sivil yang dikemukakan Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat yang dikaitkan dengan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).  Beliau berkata ia selari dengan urus tadbir baik yang sentiasa diperjuangkan kerajaan.


  “Kerajaan Pandang Serius Saman Sivil Dikemukakan AS” - PM

  “Perlu dijelaskan bahawa ini merupakan tindakan sivil dan bukan tindakan jenayah dan ia terhad kepada nama-nama yang telahpun disebutkan dalam laporan DOJ.

  “Oleh itu daripada segi kerajaan kita akan beri kerjasama yang sepenuhnya dengan semua pihak badan siasatan antarabangsa,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Mesra Aidilfitri Kumpulan Felda di sini hari ini.

  Baca: Jabatan Kehakiman AS Failkan Saman, Mohon Rampas Harta 1MDB

  Najib berkata pendirian kerajaan selama ini adalah tidak mahu melihat sebarang perbuatan yang melanggar undang-undang.

  Najib berkata mereka yang terlibat akan melalui proses kehakiman di mahkamah Amerika Syarikat.


  “Maknanya seseorang itu ada peluang bela diri sendiri atau mengikut proses kehakiman di mahkamah. Kita tidak sewajarnya buat apa-apa kesimpulan selagi proses belum selesai,” katanya.

  Mengulas mengenai anak tirinya Riza Aziz yang dikaitkan dengan tindakan undang-undang itu, beliau berkata, “sama seperti orang lain, beliau mempunyai hak beliau dan biarlah proses itu berjalan”.

  Ketika ditanya sama ada saman sivil itu akan menjejaskan hubungan Malaysia dengan Amerika Syarikat, katanya ia adalah isu yang berbeza sama sekali, kerana ini berkaitan dengan individu dan bukannya kedudukan keseluruhan dasar kedua-dua negara. – Bernama

  Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad