Header Ads

 • Terkini

  Pelajar Malaysia Dipercayai Terlibat Kejadian Rempuhan Trak Di Nice (Video)

  Seorang warganegara Malaysia, pelajar Singapore University of Technology and Design (SUTD) dipercayai cedera dalam insiden rempuhan trak semasa sambutan Hari Bastille di Nice, Perancis pada Khamis.


  Pelajar Malaysia Dipercayai Terlibat Kejadian Rempuhan Trak Di Nice (Video)

  Pelajar itu ialah Esmond Chuah Hooi Ong yang merupakan pelajar tahun tiga universiti berkenaan.

  Bapanya, Chuah Tze Leng menerusi Facebook mengesahkan anaknya terlibat dalam nahas berkenaan dan meminta supaya diberi maklumat terkini mengenai Esmond.

  “Tolong cari anak saya Esmond Chuah Hooi Ong (SUTD Singapura) yang cedera dalam serangan di Nice, Perancis. Saya ingin tahu keadaan dia sekarang,” katanya di laman Facebook.

  SUTD Singapura dalam satu kenyataan media hari ini berkata kecederaan yang dialami Esmond tidak mengancam nyawanya.


  Menurut kenyataan itu, Esmond kini di hospital dan dalam keadaan stabil, dan memaklumkan mangsa sudah menghubungi ahli keluarganya.

  Esmond merupakan salah seorang daripada 11 pelajar yang berada di Nice untuk program musim panas.

  Setakat ini FMT masih cuba menghubungi Tze Leng bagi mendapatkan maklumat lanjut berhubung keadaan Esmond.

  Sementara itu, Wisma Putra menerusi satu kenyataan pada petang ini memaklumkan tiada rakyat Malaysia yang terlibat dalam insiden rempuhan trak itu.


  Katanya, Kedutaan Malaysia di Paris sedang berhubung rapat dengan pihak berkuasa tempatan untuk mengenal pasti sama ada rakyat Malaysia menjadi mangsa dalam insiden itu.

  Rempuhan itu menyebabkan sekurang-kurangnya 83 terbunuh dan lebih 100 yang lain cedera.


  Polis berjaya menembak mati penyerang yang memandu laju jentera berat berkenaan ke arah orang ramai sepanjang 100 meter di Promenade des Anglais. Turut dijumpai dalam trak tersebut bom tangan dan senjata. - Sumber: FMT

  Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad