Header Ads

 • Terkini

  Polis Tangkap 2 ‘Datuk’ Dalang Syarikat Skim Cepat Kaya

  KUALA LUMPUR: Dua individu bergelar ‘Datuk’ antara 14 yang ditahan berkaitan dengan kes penipuan syarikat pelaburan skim cepat kaya dikenali sebagai ‘Highway Group’.


  Polis Tangkap 2 ‘Datuk’ Dalang Syarikat Skim Cepat Kaya

  Mereka dipercayai dalang kumpulan ditahan minggu lepas yang terdiri daripada sembilan lelaki dan lima wanita, kata Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Bukit Aman Datuk Seri Mortadza Nazarene.

  Mortadza memberitahu sidang akhbar di pejabatnya di Menara 238 di sini, 14 individu berusia dalam lingkungan 28 hingga 58 tahun itu ditahan dalam operasi yang dilaksanakan pada Rabu lalu di sekitar Kuala Lumpur, Selangor, Melaka, Pahang, Kelantan dan Pulau Pinang.

  Katanya, polis menerima 175 laporan orang awam yang menjadi mangsa skim itu.

  Enam daripada 14 individu itu ditahan di bawah Akta Pencegahan Jenayah 1959 (POCA), yang digunakan untuk mengawal penjenayah, kongsi gelap dan pengganas, manakala selebihnya ditahan bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu.


  “Maklumat diperoleh mendapati lebih kurang 500,000 orang ‘melabur’ kira-kira RM35 juta dalam syarikat itu.

  “Kami percaya ada lagi mangsa yang belum membuat laporan polis dan saya mohon supaya mereka tampil ke depan,” kata Mortadza.

  Polis mengesan beberapa lagi mangsa, dan percaya mangsa skim itu termasuk rakyat Brunei.

  Pada masa yang sama pihaknya masih memburu beberapa lagi individu yang disyaki anggota sindiket dan masih bebas bagi membantu siasatan.

  Mengulas kenyataan pelakon Adlin Aman Ramlie, 44, yang mendakwa beliau dipergunakan syarikat berkenaan untuk menarik pelabur, Mortadza berkata siasatan mengenai hal ini masih dijalankan.

  Adlin menafikan beliau mempunyai kaitan dengan syarikat berkenaan pada sidang akhbar yang diadakan semalam selepas beliau memberi keterangan di Bukit Aman dan Balai Polis Dang Wangi pada Rabu lepas. - FMT

  Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad