Header Ads

 • Terkini

  Rakyat Malaysia Makan 1.8 Juta Ekor Ayam Sehari, Telur 2.8 Juta Biji

  Rakyat Malaysia kebanyakannya memilih ayam untuk sumber protein dan memakan sejumlah 1.8 juta ekor ayam dalam sehari, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.


  Rakyat Malaysia Makan 1.8 Juta Ekor Ayam Sehari, Telur 2.8 Juta Biji

  Ahmad Shabery berkata selain ayam, masyarakat negara ini juga memakan telur sebanyak 2.8 juta biji sehari.

  Ayam menjadi pilihan rakyat mmandangkan ia merupakan sumber protein yang murah berbanding sumber lain, katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Terbuka Pusat Kecemerlangan Teknologi Padi dan Majlis Graduasi Sekolah Ladang Petani di Kompleks Pertanian Bumbong Lima dekatsini hari ini.

  Ahmad Shabery berkata protein yang paling murah adalah ayam biarpun terdapat sumber protein lain seperti ikan.


  “Jadi tidak boleh kita kata ayam mahal, tidak boleh, sebab ayam masih yang paling murah, protein yang murah. Dulu orang kata ayam mahal, sekarang ini ayam paling murah, ayam paling penting,” katanya.

  Beliau berkata dalam tempoh seminggu, pengeluaran ayam di Malaysia adalah sebanyak 13 juta ekor dan hanya 12 juta untuk kegunaan tempatan.

  “Baki satu juta dieksport ke Singapura dan negara lain. Secara total pengeluaran ayam di negara ini ialah 110 peratus,” kata Ahmad Shabery. Sumber: Mstar

  Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad