Header Ads

 • Terkini

  Google Terima Padah 'Padam' Nama Palestin Dalam Google Maps

  RAMALLAH - PALESTIN. Syarikat enjin pencari gergasi, Google menerima kecaman seluruh dunia selepas ia menggantikan nama Palestin pada aplikasi petanya dengan Israel.


  Google Terima Padah 'Padam' Nama Palestin Dalam Google Maps

  Carian untuk 'Palestin' dalam Google Maps tidak menghasilkan rujukan sempurna kepada entiti terbabit sebaliknya hanya memaparkan peta kosong Israel dengan kawasan Gaza, Judea dan Samaria ditandakan dengan garisan sempadan tidak jelas tanpa menyebut butirannya

  Barisan Hadapan Wartawan Palestin (PJF) turut menyelar tindakan terbabit yang dilihat sebagai sebahagian daripada rancangan jahat Tel Aviv untuk menubuhkan negara yang sah bagi generasi akan datang dan pada sama menghapuskan Palestin selama-lamanya.


  Menurut jurucakapnya, tindakan itu juga adalah sebagai cubaan untuk memutarbelitkan sejarah dan geografi serta hak penduduk Palestin ke atas tanah air mereka.

  Susulan itu, PJF mendesak Google supaya melakukan perubahan semula pada aplikasi peta terbabit memandangkan langkah itu bertentangan dengan semua norma dan konvensyen antarabangsa. - middleeastmonitor.com Via SH Online


  Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad