Header Ads

 • Terkini

  Hati-Hati, SMS Perangkap Untuk Curi Maklumat Mangsa

  Kuala Terengganu: Modus operandinya amat licik dan meyakinkan bermula dengan menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) palsu kepada mangsa kononnya memerlukan pengesahan sama ada individu yang disasarkan melakukan transaksi pembelian barangan menggunakan kad kredit.


  Hati-Hati, SMS Perangkap Untuk Curi Maklumat Mangsa
  SMS perangkap menerusi teknik digelar SMiShing dihantar penggodam untuk mencuri maklumat dan identiti mangsa.

  SMS itu juga disertakan nombor telefon kononnya bank yang menyediakan kad berkenaan dan meminta mangsa menghubunginya untuk pengesahan.

  Apabila menghubungi nombor telefon berkenaan, ia akan dijawab mesin menjawab panggilan automatik yang meminta mangsa memberikan maklumat berkaitan sama seperti prosedur bank sebenar.


  Penggodam berkenaan kemudian menyamar sebagai kakitangan bank yang bertanya beberapa soalan perangkap dengan skil kejuruteraan sosial (social engineering) yang memerlukan mangsa mendedahkan maklumat penting seperti kata laluan, nombor kad pengenalan atau alamat rumah.

  Mangsa yang tidak sedar dimanipulasi, mungkin hanya sedar tertipu apabila mengalami kerugian ribuan ringgit dalam sekelip mata. - Sumber: myMetro.


  Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad