Header Ads

 • Terkini

  Falcon Bank Diarah Kembalikan Keuntungan Haram RM10.55 Juta

  Badan pemantau kewangan Switzerland, Finma mengenakan sekatan ke atas Falcon Private Bank Ltd selepas bank itu secara "serius melanggar" peraturan pengubahan wang haram berhubung cara ia mengendalikan dana yang dikaitkan dengan firma pelaburan negara Malaysia, 1MDB.


  Falcon Bank Diarah Kembalikan Keuntungan Haram RM10.55 Juta

  Finma, iaitu singkatan bagi Financial Market Supervisory Authority mengarahkan Falcon, milik Abu Dhabi International Petroleum Investment Co (IPIC) yang berpangkalan di Zurich, untuk menyerahkan lebih 2.5 juta franc Swiss (RM10.55 juta) dalam apa yang badan pemantau itu mendakwa sebagai keuntungan haram.


  Ia juga berkata telah memulakan prosiding penguatkuasaan terhadap dua bekas eksekutif Falcon, tetapi tidak menyatakan nama mereka.

  Sebelum ini, Singapura mengarahkan Falcon untuk menghentikan operasinya di bandar raya itu dan mendenda pemberi pinjaman tempatan DBS Bank dan UBS AG berhubung kesilapan dalam tindakan besar-besaran ke atas entiti yang berurusan dengan 1MDB.

  - Reuters / MalaysiaKini


  Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad