Header Ads

 • Terkini

  Lagi Buaya Samarahan Berjaya Ditangkap, Kali Ini Seberat 500 Kg

  KUCHING - Pasukan Tindakan Cepat Hidupan Liar (SWAT) Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC) menangkap seekor lagi buaya jantan bersaiz besar, berukuran 4.1 meter di Sungai Samarahan Isnin lepas.


  Lagi Buaya Samarahan Berjaya Ditangkap, Kali Ini Seberat 500 Kg
  Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC) menangkap seekor lagi buaya jantan bersaiz besar, berukuran 4.1 meter di Sungai Samarahan Isnin lepas.

  SFC dalam satu kenyataan di sini pada Rabu berkata tangkapan terbaharu itu dianggarkan seberat 500kg, ditangkap hanya kira-kira 200 meter dari jeti Kampung Pinang, Kota Samarahan, kira-kira 30km dari sini.

  Baca: Tulang, Rambut Ditemui Dalam Perut Buaya, Sang Bedal

  "Seperti buaya sebelum ini, perut haiwan itu turut dibelah dan isi perutnya diperiksa. Didapati perutnya mengandungi rambut dan tulang yang akan dihantar untuk pemeriksaan forensik bagi mengenal pasti pemiliknya," kata kenyataan itu.


  SWAT akan terus memantau keadaan di sepanjang Sungai Samarahan dan operasi pemusnahan akan dipindahkan ke tempat lain buat masa ini, dan orang awam diingatkan supaya tidak leka dan berjaga-jaga apabila berada di sungai.

  Ini merupakan buaya ketiga dimusnahkan semasa operasi SWAT di Sungai Samarahan berikutan serangan buaya di Kampung Baru dan Kampung Pinang sekitar pertengahan September.

  Baca: Bujang Seblak Muntahkan Mayat Tanpa Kepala, Tangan Dan Kaki

  Pada 30 Septemper, dilaporkan seekor buaya jantan berukuran 2.9 meter ditangkap semasa operasi SWAT di sungai itu, dan seekor lagi berukuran 4.4 meter ditangkap pada 8 Oktober lalu. - BERNAMA


  Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad