Header Ads

 • Terkini

  Gempa Bumi Mengegar Banda Aceh, Puluhan Bangunan Musnah

  Banda Aceh: Gempa bumi yang berukuran 6.5 skala ritcher telah mengegarkan Banda Aceh pada pukul 6.03 pagi waktu Malaysia sehingga mengakibatkan sekurang-kurang seorang meninggal dunia dan puluhan orang dikhuatiri terperangkap di bawah runtuhan.


  Gempa Bumi Mengegar Banda Aceh, Puluhan Bangunan Musnah

  Menurut pegawai tempatan, gempa bumi itu berlaku pada waktu subuh di beberapa wilayah yang majoriti penduduknya Muslim bersedia untuk solat subuh.

  Gempa Bumi Mengegar Banda Aceh

  Gempa Bumi Mengegar Banda Aceh

  Pembesar Daerah, Apriadi Achmad berkata, seorang lelaki tua telah meninggal dunia, mungkin akibat serangan jantung, dan ada kebimbangan untuk berpuluh-puluh dipercayai terperangkap di dalam rumah rosak.


  "Beberapa rumah kedai dan rumah telah runtuh di daerah Pidie Jaya dan pemilik masih terperangkap di sana.

  "Kami telah menggerakkan jentera berat untuk membantu, dan berharap dapat menyelamatkan orang-orang yang terperangkap," katanya.

  Gempa Bumi Mengegar Banda Aceh

  Gempa Bumi Mengegar Banda Aceh

  Gempa Bumi Mengegar Banda Aceh

  Sementara itu, Agensi Pengurusan Bencana Kebangsaan Indonesia (BNPB) berkata, beberapa bangunan telah musnah akibat gempa bumi dan usaha untuk merawat mangsa yang cedera sedang dijalankan.

  "Beberapa rumah dan rumah kedai di Pidie Jaya telah runtuh, terdapat penduduk yang cedera, usaha sedang dijalankan untuk menangani kesan gempa bumi," kata Dr Sutopo Purwo Nugroho, yang mengetuai Bahagian Maklumat Data dan pada BNPB.

  Bagaimanapun, gempa bumi ini tidak berpotensi untuk terjadinya bencana tsunami. Penulis doakan semoga mereka semua selamat.


  Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad