Header Ads

  • Terkini

    Tikam Anak Sendiri Sampai Perut Terburai, Doktor Ini Terangkan 3 Peringkat Meroyan

    Meroyan adalah satu masalah tekanan emosi dan gangguan perasaan yang sering dialami oleh wanita sewaktu atau selepas berpantang. Wanita yang mengalami masalah ini seringkali menghadapi masalah untuk tidur, kepenatan, stress dan mudah marah.



    Baru-baru ini di Indonesia, seorang ibu sanggup menikam anak sehingga perut terburai dipercayai akibat meroyan ditinggalkan suami. Memang ngeri gila tengok gambar mayat kanak-kanak tersebut.

    Doktor ini tampil menerangkan 3 peringkat meroyan yang para suami wajib tahu!

    Baby Blues – mood swing & selalu menangis

    Kenapa ada ibu sanggup tikam anak sendiri?
    Hari ni mood saya agak suram. Mana tak suram bila terbaca berita tergempar yang mana seorang ibu sanggup tikam anak sendiri bertubi tubi sebanyak 20 tikaman! Dan salah satu tikaman tu menyebabkan usus anaknya terburai keluar!

    Saya sedih tapi saya tak pelik. Dalam dunia perubatan benda ni sebenarnya memang wujud. Penyakit ni dinamakan Pospartum Psychosis. Orang Melayu kita biasa panggil Meroyan.
    Dalam dunia perubatan ada 3 peringkat penyakit yang kita biasa sebut Meroyan ni.

    1. Baby blues
    Baby blues ni kiranya level meroyan paling rendah la. Biasanya berlaku dua tiga hari lepas bersalin dan boleh berlanjutan sampai dua minggu lamanya.

    Benda ni agak biasa la untuk ibu yang baru beranak pertama kali kan. Yela, malam yang dulunya sunyi sekarang dihiasi tangisan bayi kecil yang nyaring dan kuat tu sampai ke pagi.


    Dengan jadual waktu tidur si ibu yang entah ke mana dan ditambah lagi dengan suami yang tak reti nak membantu memang la si ibu jadi mudah stress. Suami yang nampak tahi hijau baby pun dah muntah hijau memang membuat si ibu bertambah stress.
    Tanda-tanda si ibu dah kena baby blues ni adalah :

    1. + mood swing
    2. + mudah cemas
    3. + selalu menangis
    4. + kurang selera makan
    5. + susah tidur

    Pospartum Depression – benci & mencederakan bayi

    2. Pospartum depression
    Ni level Meroyan yang pertengahan. Penyakit ni macam Baby Blues jugak tapi simptomnya lebih teruk dan lebih lama. Biasanya boleh sampai 6 bulan lepas bersalin. Ibu yang kena Pospartum Depression ni biasanya nak jaga baby dia sendiri pun dah tak berapa nak mampu.
    Antara tanda-tanda dah kena penyakit ni :

    1. + mood swing yang teruk
    2. + menangis yang melampau lampau
    3. + susah nak bonding dengan baby. Kadang ada rasa benci kat baby sendiri
    4. + rasa takde tenaga dan tak boleh tidur
    5. + rasa nak hempas baby ataupun cederakan baby
    6. + rasa diri tak berguna

    Pospartum Psychosis – berhalusinasi & nampak benda bukan-bukan

    3. Pospartum Psychosis
    Ni level Meroyan yang paling dasyat. Biasanya yang kena penyakit ni akan berhalusinasi. Kalau si isteri yang dalam pantang dah mula merepek cakap yang bukan bukan atau dia cakap nampak benda yang bukan bukan sila berhati hati. Macam kes Pretty yang sanggup bunuh anaknya sendiri. Bila disoal siasat dia boleh pulak cakap dia cuma bunuh perompak je.

    Memang ibu yang kena Pospartum Psychosis ni tak boleh jaga anak sendiri sebab masa tu fikiran dia dah tak rasional dah. Sebab tu suami yang ada isteri baru lepas bersalin sila jaga fizikal dan mental isteri baik-baik. Jangan bagi isteri stress walaupun sedikit.

    Jangan bagi isteri fikir kain kat jemuran dah angkat ke belum. Jangan bagi isteri fikir pinggan kat dapur dah cuci ke belum. Biarlah isteri kita cuma fokus pada baby yang baru lahir je. Biarlah dia menyusu dengan penuh tenang dan tenteram. Isteri kita baru je mengalami kesakitan fizikal yang sangat dasyat masa melahirkan zuriat kita, jangan la kita tambah kesakitan pada jiwanya pula ye. Lebih-lebih lagi dalam tempoh berpantang.
    Jom bantu isteri kita!

    P/ S : Bahaya sangat bila suami takde ilmu nak kenalpasti tahap stress si isteri yang baru lepas bersalin. Sila la tag dan share pada pasangan masing-masing. Semoga bermanfaat.
    sumber : Taufiq Razif via OHBULAN!


    Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

    No comments

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad