Header Ads

 • Terkini

  Polis sah terima laporan barangan radar tentera hilang di Pelabuhan Tanjung Pelepas

  JOHOR BAHRU: Polis mengesahkan menerima laporan daripada Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) berhubung kehilangan barangan sistem peralatan radar ketenteraan bernilai jutaan ringgit di Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) di sini, baru -baru ini.


  Gambar sekadar hiasan
  Ketua Polis Daerah Iskandar Puteri, Asisten Komisioner Noor Hashim Mohamad, berkata laporan polis itu dibuat pihak PTP pada 13 Jun lalu dan siasatan sedang dijalankan membabitkan pelbagai pihak.

  "Saya mengesahkan ada menerima laporan daripada pihak PTP pada 13 Jun lalu berhubung kehilangan barangan berkenaan.

  "Polis difahamkan ketika ini Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM), PTP dan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) sedang menjalankan siasatan," katanya ketika dihubungi BH, hari ini.

  Sebuah akhbar berbahasa Inggeris hari ini, melaporkan barangan berkenaan dipercayai transit dari Australia menuju ke Belanda menerusi Johor, tetapi ditahan JKDM kerana tidak mempunyai kelulusan.

  Barangan itu tiba pada bulan lalu dalam satu kontena namun dilaporkan hasil semakan audit yang dijalankan mendapati peralatan berkenaan tidak lagi berada di PTP, sebelum satu laporan polis dibuat.


  Akhbar berkenaan yang turut memetik sumber tidak menolak kemungkinan ia dimuatkan ke kapal lain sebelum dihantar ke Belanda secara rahsia bagi mengelakkan berlaku sebarang masalah lanjut kerana sukar dibawa keluar menerusi jalan darat disebabkan pemeriksaan ketat di pintu masuk dan keluar pelabuhan berkenaan.

  Sementara itu, sumber PTP berkata, laporan polis dibuat selepas pihaknya mendapati kontena yang memuatkan barangan berkenaan didapati hilang. "PTP juga menjalankan siasatan dalaman berhubung perkara ini, selain memberi kerjasama penuh kepada JKDM dan MITI," katanya.

  Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/297205


  Untuk dapatkan makluman berita terkini, viral dan informasi berguna dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

  No comments

  Post Top Ad

  Post Bottom Ad